Mozaik

Kirepültek a pilismaróti rétisas fiókák

A két tojó búcsút intett a családi fészeknek.

Két rétisasfióka nevelkedett fel és repült ki a fészekből a Pilisi Parkerdő Zrt. pilismaróti erdészetének területén egy háborítatlan völgyben, a Dunától néhány kilométerre – közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint egy rétisaspár tavasszal rakott fészket a területen, majd sikeresen nevelték fel utódaikat. A két tojó a napokban hagyta el szülei fészkét.

A faj nagyon érzékeny az emberi zavarásra, kotlási időben csaknem 100 négyzetkilométernyi saját területet igényel, ezért a fészek nyugalmát az erdészet szakemberei biztosították. A rétisas ragaszkodik költőhelyéhez, a fészek környékének háborítatlansága esetén akár egy évtizedig is helyben maradnak, visszatérnek a párok.

Védett faj

A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Mivel halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt, elsősorban a magas fákkal benőtt, vizes területek vidékét kedveli, Magyarországon százas nagyságrendben fészkel.

Az erdőgazdaság által kezelt területekre az örökerdő-gazdálkodás eredményeként számos faj visszatért, a Buda környéki erdőkben újra megtelepedett az aranysakál, a Pilisi Parkerdőben nőtt a denevérkolóniák száma – közölte a társaság.

Kiemelt kép: riosprey.info

Olvasói sztorik