Mozaik

5 parlagi sas fióka kapott napelemes jeladót

16 kirepülés előtt álló madarat gyűrűvel láttak el.

A napokban öt parlagi sasra került műholdas jeladó a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A jeladókat fiókákra szerelték fel úgy, hogy egy fészekből csak egy fiókát választottak, így a jelölt madarak öt különböző fészekből kerültek ki. A műholdas jeladók napelemesek, folyamatos tápellátásukat a napenergia biztosítja.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban az elmúlt időszakban minden évben került műholdas jeladó egy-két parlagi sas fiókára, de egyszerre ilyen nagy számban még nem történtek jelölések. A mostani akció az ausztriai Technisches Büro für Biologie Mag. Dr. Rainer Raab együttműködésében valósult meg.

A Kardoskúti Fehértó részterületen pedig további 16, kirepülés előtt álló parlagi sas fióka kapott egyedi azonosítást biztosító jelölőgyűrűt.

Fotó: Wikimedia Commons

A Vásárhelyi-pusztán idén 14 parlagi sas pár rakott fészket. Tíz párnál lett eredményes a költés, összesen 22 fiókát nevelnek. A költési szezon sikerességét jelzi, hogy több fészekben is három fiókát etetnek a felnőtt madarak. A fiókák többsége július második felében repül ki a fészekből.

Kiemelt kép: filmdzsungel.tv

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik