Mozaik

Hullócsillagok éjszakája következik

Érdemes kifeküdni az ég alá, de természetesen távol a mesterséges fényektől.

A Perseidák első meteorai július 23-án fénylettek fel bolygónk légkörébe érve. A leglátványosabb meteorhullás augusztus 10. és 15. között várható, ekkor óránként akár 120 meteor is megjelenik majd az égbolton.

A csillaghullás körülbelül augusztus 20-ig tart.

Két meteorrajt csodálhatunk meg július 30-án éjszaka – tájékoztatta a Sokszínű vidéket a Magyar Csillagászati Egyesület.

Déli Delta Aquaridák

A Déli Delta Aquaridák gyakorisági maximuma idén július 30-án várható. Maximuma időszakában adja a legtöbb hullócsillagot, közepesen gyors rajtagokkal. A teljes égboltra számítva 25 meteor feltűnése várható óránként.

Alfa Capricornidák

Az Alfa Capricornidák meteorraj (melyet Konkoly Thege Miklós fedezett fel) maximuma szintén július 30-ára várható. Meglehetősen kevés meteort produkál a raj, óránként maximum 5 darabot, de gyakoriak a fényes rajtagok. A rajtagok sebessége és iránya jól elkülönül a Déli Delta Aquaridákétól.

Július 30-án lesz a Hold első negyedben, így a két meteorraj megfigyelését kevéssé zavarja, hiszen egyébként is az éjszaka második felében, holdnyugta után tanácsos a megfigyeléseket végezni.

Egyik raj sem túl szapora, de aki érdekel a téma, érdemes kifeküdni az ég alá jó körkilátással, természetesen távol a zavaró mesterséges fényektől.

A csillaghullás időszakában érdemes felkeresni hazánk csillagoségbolt parkjait. Ilyen a Zselici Csillagpark  a Hortobágyi – és a Bükki Csillagos-égbolt Park.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik