Mozaik

Turistaadót fizettetnének a látogatókkal a csodás skót szigeten

A sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.

Turistaadó bevezetését fontolgatják a skóciai Skye szigetén, hogy így mérsékeljék a látogatók áradatát. A Skócia északnyugati partjainál fekvő sziget a Hebridákhoz tartozik, a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja.

Úti célként az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé, köszönhetően annak, hogy olyan filmekhez nyújtott festői hátteret, mint A barátságos óriás, a Prometheus és a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth. Kanye West és Harry Styles pedig videoklipet forgatott a szigeten.

A Skye iránti hatalmas érdeklődés azt jelenti, hogy a sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.

Ezért fogant meg a helyi lakosok egy részének fejében az ötlet, hogy – elsőként az Egyesült Királyságban – adót vessenek ki a látogatókra. A befolyó összegből akarják fejleszteni a tűrőképessége határán lévő infrastruktúrát. Európában több nagyváros, például Velence, Firenze, Párizs, Berlin és Barcelona alkalmazza sikeresen valamilyen formában ezt a fajta adót – emlékeztetett a The Times című brit lap.

A Skye-szigeti kampány vezetőjét idézve azt írták, a sziget látnivalói és egysávos útjai nem bírják el a turistabuszok és a lakókocsik jelentette terheket. Roger Booth üzletember szerint a látogatókra a szállodákban vagy a panziókban töltött minden éjszaka után fizetniük kellene.

Csak drasztikus eszközökkel lehet megoldani a problémákat – mondta, hozzátéve, hogy akár 1 font (339 forint) is lehet az adó, az is számít.

A helyi vállalkozásokat és utazási irodákat magában foglaló Skye Connect vezetője ugyanakkor rossz ötletnek tartja az adó bevezetését, mert szerinte több kárt okozna, mint hasznot.

A turistákat már a repülőtereken megadóztatják, az üzemanyagárakban is van adó, nem is beszélve a magas áfakulcsról – jelentette ki Shirley Spear, hozzátéve, hogy turistaadóra már végképp semmi szükség.

Skóciában Edinburgh – amely szintén nehezen birkózik meg a látogatók nagy számával – 2011-ben már javasolta a turistaadó bevezetését, de az ötletet elvetették – írta az MTI.

Fotók: imgur.com

Olvasói sztorik