Mozaik
Jankowo, 2016. augusztus 11.
A Perseidák meteorraj egyik hullócsillaga (b, felsõ sarok) szeli át a hajnali égboltot a Poznan közelében fekvõ Jankowo felett 2016. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk)

Nézz az ég felé! Mától napokig csillaghullást csodálhatunk

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 10. 20. 06:12

Korábban a témában:

A Halley-üstökösből származó porszemcsék pályája októberben az év során másodszor találkozik a Földével, ez az Orionidák meteorrajának ideje – írja a National Geographic.

Az Orionidák csúcspontja minden évben október 21-re esik. Október 20-24-e között gyakorlatilag egy hosszan elnyúló, folyamatos maximumot látunk, november 7-ig pedig bármelyik nap láthatunk hullócsillagot. Idén szerencsénkre a holdfény se fogja zavarni a meteorvadászatot.

A lap szerint a késő esti óráktól élvezhetjük a hullócsillagok látványát, de a legjobb időszak a megfigyelésre az éjszaka második fele, hajnal előtti idő. Az esti órákban 3-5 meteort láthatunk e rajból, de hajnal előtti órákra 10-15 is juthat.

Mint fogalmaznak, nem lesz látványos mennyiségű a meteor, de a fényességük megbízhatóan az átlag feletti szokott lenni, így ezek a gyors hullócsillagok azért kellemes órákat szerezhetnek a meteorrajongóknak.

Az Orionidák mellett számos más meteorraj is aktív ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy több látványos fénycsóvát is megfigyelhetünk majd.

A meteorrajt legkorábban középkori kínai észlelők említették, de európai említést csak 1864-ből találtak.

Csodás égi jelenséget fotóztak hajnalban
Megkapó kettős jelent meg az égbolton.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.