Mozaik

Gyönyörű égi látványt kínálnak a novemberi éjszakák

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 11. 02. 13:23

Ideális viszonyok között szabad szemmel is látható.
Korábban a témában:

Az őszi éjszakák jellegzetes csillagképe az Andromeda. Az őszi esték legfőbb sztárja az égbolt – a Magellán-felhők után – legfényesebb galaxisa, az M31 (Androméda-galaxis). Szabad szemmel is könnyű zsákmány 3,5m-s fényessége miatt, binokulárokkal a határozott, ovális magot két oldalról messze elnyúló lebenyek kísérik, a galaxis közelében pedig a 8-9 m-s kísérőket, az M32-t és M110-et találjuk – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Budapest, 2016. július 15.
Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd (M31, NGC 224) egy spirálgalaxis az Androméda csillagképben. A hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, a Lokális Csoport legnagyobb tömegû galaxisa. A fotón, amely 2016 júliusában több hosszúexpozíciós felvétel összegzésével készült, jól kivehetõ az Androméda körül keringõ M110 és M32 törpegalaxis is.
MTVA/Bizományosi: Máté Attila 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A felvételen az Androméda-galaxis látható az Androméda csillagképben. A fotón, amely 2016 júliusában több hosszúexpozíciós felvétel összegzésével készült, jól kivehető az Androméda körül keringő M110 és M32 törpegalaxis is. Fotó: MTVA/Bizományosi – Máté Attila

A műszerátmérő fokozásával előtűnnek az északi peremen futó porsávok és a legfényesebb, NGC 206 jelzést viselő csillagfelhő is. A novemberi galaxis megfigyelésének nem a távcsőméret, hanem a jó égbolt az egyetlen feltétele. 15 cm-es műszerekkel, 20x-30x-os nagyítással a fényképeken látható részletek nagy részét képesek leszünk érzékelni, bár csak hosszas szemlélődéssel, türelemmel.

Kiemelt kép: Magyar Csillagászati Egyesület/Balázs Rolland – A fotó 80/600-as apokromáttal készült (47x30s iso1600, 47x302s iso1600, 35x724s iso800)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.