Mozaik

Könnyfakasztó videón, ahogy színvakok először látják az ősz páratlan szépségét

A nyár elmúltával gyönyörű őszi színekbe öltözött a táj, a fák a piros, a narancssárga és a sárga árnyalataiban pompáznak. Ugyanakkor a csodában nem mindenki részesülhet, hiszen csak Magyarországon 400 ezer színtévesztő él, emiatt nem élvezheti a természet bámulatos átalakulását.

Hogy mindenkinek életében legalább egyszer megadathasson a lehetőség, hogy részesüljön a látványban, az amerikai Tennessee turizmusfejlesztési osztálya üzembe helyezett egy eszközt, amely enyhíti a színvakok piros-zöld színtévesztését és kiemeli a táj élénk színeit – írja a CBS New York.

Az alábbi videóban azt láthatjuk, amint színvaksággal küzdő emberek életükben először tekintik meg a fák őszi lombozatát természetes mivoltában Gatlinburg városának határában.

A munkahelyemen mindenki arról beszélt, hogy milyen szépek a természet színei. De nem tudhatod, hogy mit hagysz ki, ha sohasem tapasztaltad

– mondta a videóban szereplő egyik férfi.

Ahogy a színvakságban szenvedő emberek belenéznek a szerkezetbe, a teljes meglepődöttség tükröződik az arcukról, könny csordul ki a szemükből és ámulatba esnek. Többen hátra is lépnek párat, hogy felfogják, mit is láttak valójában.

Boldog vagyok, hogy ezt láthattam. Bárcsak egész életemben átérezhettem volna. Akkora a különbség, mint amit a földi lét és a mennyország között elképzelek

– fogalmazott egy másik résztvevő.

Bár a videó angol nyelvű, még csak érteni sem kell az elhangzottakat, hogy átérezzük, mennyi mindent jelentett ez a projekt a színvakok számára.

Íme Magyarország tíz leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye
A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk a legvarázslatosabb kirándulóhelyeket egy csokorba gyűjteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik