Mozaik

Kétmillió palack bor az eldugott földalatti európai városban

Európa egy eldugott részén létezik egy földalatti város, amelyben bor van, amerre a szem ellát. Minden utca egy szőlőfajta nevét hordozza, mint a Pinot vagy a Cabernet Sauvignon. A látogatók lassan haladnak autóikkal és kerékpárjaikkal az útvesztőben, ahol az általános forgalmi szabályok érvényesek. A moldvai Mileștii Mici büszkén viseli a világ legnagyobb borospincéje címet – írja a National Geographic.

Az Ukrajna és Románia gyűrűjében található Moldovában a borkészítés hagyománya több száz évre nyúlik vissza. Az alacsonyan fekvő dombok, a napsütötte síkságok, a folyóvizek és Fekete-tenger medencéjében lévő mérsékelt éghajlat tankönyvbe illő feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez, amely így méltó riválisa a kontinens nagy szőlőültetvényeinek.

Fotó: Europress/dpa/Thomas Koerbel

A Szovjetunió részeként Moldovában gyártották a legtöbb bort az összes állam közül: a szovjetek minden második palack bora Moldovából származott.

Bár a moldovai bor még mindig keresi a piacát világszerte és sokan nem tudnak róla, akik megkóstolják, elismerik az értékeit

– mondta Viorel Bezede, az állam kézben lévő Mileștii Mici ügyintézője.

A borospincét azután alakították ki, hogy az egykor a helyén működő mészkőbánya az 1960-as évek második felében bezárt. A 240 kilométer hosszú földalatti területen mindig 10 Celsius-fok alatti a hőmérséklet, amely nélkülözhetetlen a jó borok érlelésében.

A város megközelítőleg felében csak bort találni, úgy kétmillió üveget. Ezzel a számmal pedig Mileștii Mici a világ legnagyobb borgyűjteményeként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Fotó: Europress/AFP/Vadim Denisov

A látogatók saját járművükkel mehetnek végig az egy óra alatt bejárható túraútvonalon szakértők segítségével, akik elvezetik őket a legértékesebb évjáratok tárhelyéig, amely 60 méterrel a földfelszín alatt fekszik.

Bár Mileştii Mici büszkélkedhet a legnagyobb borkészlettel, a közelben található Cricova pincészete szintén kiterjedt, 120 kilométeren húzódó földalatti alagutakból álló hálózat. Moldovában októberben ünneplik a nemzeti bor napját, de egész évben elmondható, hogy a nemzet borszeretete mélyreható.

Megnyitott Horvátország első víz alatti borászata
Szintet lépett a világ egyik legnagyobb borfogyasztó nemzete.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Vadim Denisov

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik