Mozaik

Megalkották a szuperfát, ami olyan erős, mint az acél

A bútorgyártásban is hasznát vehetik.

A University of Maryland tudósai megalkották az úgynevezett szuperfát, amely erősebb a legtöbb titánötvözetnél, írja a Science Daily.

A kutatócsoport kétlépcsős eljárást alkalmazott a fa sűrűségének drasztikus növelésére, ezáltal megerősítve az erejét a hagyományos faanyag tízszeresére.

Olyan erős, mint az acél, de hatszor könnyebb. Tízszer nagyobb erőkifejtést vesz igénybe az eltörése, mint a természetes fa esetén. A folyamat elején ugyanakkor hajlítható és formázható is

– magyarázta Teng Li, a tanulmány társvezetője a lapnak.

University of Maryland

A szuperanyag létrehozásához előbb felforralták a fát nátrium-hidroxid és nátrium-szulfit keverékében. A lignin és a hemicellulóz eltávolításával a fát ezután forrón préselik, hogy erős nanoszálas réteget kovácsoljanak. Az így kapott sűrűség pedig biztosítja a fa példátlan erejét.

Ez a fa autókban, repülőgépekben, épületekben és gyakorlatilag mindenhol felhasználható, ahol korábban acéllal dolgoztak

– fogalmazott Liangbing Hu Hu, a kutatók másik vezetője.

A szuperfa további különleges képessége, hogy fenntartható forrásokból származik.

A gyorsan növő puha fák, mint a fenyő vagy a balsa sokkal környezetbarátabbak társaiknál. A technológia segítségével a jövőben ezek helyettesíthetik a lassan növő, de az átlagosnál tömörebb fákat például a bútorgyártásban.

– mondta Hu.

A University of Maryland tudósai egy átlátszó fát is létrehoztak, ami akár az üveg és a műanyag fenntarthatóbb alternatívája is lehet majd egy napon.

Elgondolkodtató tények a fákról és jelentőségükről
A fák a földi élet pillérei, de ritkán figyelünk arra, milyen különlegesek is ezek az ősi erőművek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik