Kihirdették, melyik lett az Európai Év Fája 2018-ban

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje az előkelő negyedik helyen végzett.
Kapcsolódó cikkek

Február végéig lehetett szavazni az európai Év fája versenyben szereplő 13 fára, köztük a Magyarországot képviselő zengővárkonyi szelídgesztenyére. A győztest az Erdők Világnapján, március 21-én hozták nyilvánosságra a szervezők a brüsszeli díjátadón.

A versenyben idén több mint 200 ezer közönségszavazat érkezett a februári szavazási időszak alatt. A megtisztelő címet a 13 jelölt közül Portugália fütyülő parafatölgye érdemelte ki.

A Fütyülő Fa az ágain ülő számtalan madár dalának köszönheti nevét. Az 1783-ban Águas de Mourában elültetett parafatölgy kérgét már több mint húsz alkalommal hántották le. A parafatermelés mellett hatalmas szerepe van az ökoszisztéma szolgáltatások terén, és a klímaváltozás elleni küzdelemben is. 234 évével a Fütyülő Fa megkapta a „közhasznú fa” címet, és a Guinness Rekordok Könyvében a „világ legnagyobb parafatölgye”-ként szerepel.

Tree of The Year
Tree of The Year
Tree of The Year
Tree of The Year
Tree of The Year
Tree of The Year

 

Az ezüstérmet Spanyolország és Cabeza Buey ősi szilfái nyerték. Ezt a hét szilfát tartják az extremadurai erdő utolsó képviselőinek. A holland szilfavész több mint egymillió fát pusztított el Spanyolországban, és több mint egymilliárdot világszerte. Ezt a betegséget túlélve a fák ma is állnak a Lady Belen szentély környékét uralva, amely jelentős történelmi és művészeti örökséget rejt magában. 1650 óta járnak ide rendszeresen zarándokok.

Tree of The Year

A harmadik helyet A Belgorodi Erdők Öregje szerezte meg. Az oroszországi Dubovoye falujában található fa élete során a Nemzeti Természeti Örökség Emlékműveként számos történelmi esemény tanúja volt. Különleges tisztelet veszi körül a gyerekek részéről, koronája alatt gyakran tartanak ünnepségeket is. Számukra a fa a barátság, az egészség és őseik emlékének jelképe. Rajongói a fa körül szív alakban állva, békét és szeretetet küldenek a bolygó minden lakója részére.

Tree of The Year

A kezdeményezéshez 2018-ban újonnan csatlakozott Horvátország, Oroszország, Románia és Portugália. A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett.

Magyarországot 2018-ban egy igazi túlélő, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviselte, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A fa az előkelő negyedik helyen zárt, tehát épphogy lecsúszott a dobogóról.

A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:

  • A fütyülő paratölgy, Portugália
  • Cabeza Buey ősi szilfái, Spanyolország
  • A belgorodi erdők öregje, Oroszország
  • Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, Magyarország
  • A gilwelli tölgy, Egyesült Királyság
  • Bošáca almafája, Szlovákia
  • A nagy platánfa – Trsteno szimbóluma, Horvátország
  • Mamutfenyők Yuchbunarból, Bulgária
  • A kvasicei diófa, Csehország
  • A boszorkányos lucfenyő, Litvánia
  • Helena, a nyárfa, Lengyelország
  • Vî Payîs hársfája, Belgium
  • Cajvana tölgyfája, Románia
Túlélte a kéregrákot és azt is, hogy felgyújtották
Szívhez szóló kisfilm készült az Európai Év Fája címre pályázó zengővárkonyi szelídgesztenyéről.

A verseny történetében eddig háromszor nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban az egri termálfürdő platánja lett a győztes, 2016-ban pedig a bátaszéki molyhos tölgy lett az európai Év fája.

Tavaly egy 650 éves lengyel tölgy közel 18 ezer szavazattal nyerte el a címet.

650 éves lengyel tölgy az Európai Év Fája 2017-ben
Az idei versenyben összesen 125 568 közönségszavazat érkezett a februári szavazási időszak alatt.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.