Mozaik

Ritka színezetű csikó született a konikok családjába

36 év alatt ez a harmadik, barna hátszíjjal született csikó.

Gyönyörű hím csikót fotóztak le a koniknak nevezett lengyel primitív lófajta felnőtt egyedei közt a Roztocze Nemzeti Parkban, a délkelet-lengyelországi Zwierzyniec város közelében 2018. március 20-án. A park koniktenyészete fennállásának 36 éve alatt ez a harmadik, barna hátszíjjal született csikó. A szíjalt hát, vagyis a gerinc mentén futó fekete szőrcsík a fakó alapszínű fajtákra jellemző jegy, a konikok mindössze két százalékánál jelentkezik a barna színvariáns.

Fotó: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Konik

A konik Lengyelország egyik jelemző lófajtája. A konyik szó jelentése ” kis ló”, és valóban többről van itt szó, mint egyszerű póniról, noha marmagasságuk ritkán nagyobb 135 cm-nél. Gyakori hiba, hogy a konikot póniknak hívják, noha valódi besorolása a kisló. A konik egyike az életerős, primitív tarpánok kevés egyenes leszármatottainak. Ezt a fajtát – amely ősidők óta megtalálható Lengyelország területén – keleti vér bevitelével “javították”. Hivatalosan elismert fajta és néhány állami lengyel ménesben, valamint számos magángazdaságban tenyésztik. (Wikipédia)

Fotó: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

A konik megtartotta ősének, a tarpánnak minden keménységét és robusztus testalkatát, de nyugodt vérmérsékletű, könnyen kezelhető és alkalmas arra, hogy viszonylag kevés takarmány mellett keményen dolgozzon. Mindenféle könnyebb mezőgazdasági munkára, vontatásra és fogatolásra alkalmazzák. Hátán hátszíj található.

Fotó: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Kiemelt kép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik