Ez az állat 500 évig is elél

Ha vörös nemeskorallnak születtünk volna, akkor jó eséllyel mindent kipipálhatnánk életünkben a bakancslistánkról. Persze kérdés, hogy ez esetben mi kerülne fel rá.
Kapcsolódó cikkek

Ha vörös nemeskorallnak születtünk volna, akkor jó eséllyel mindent kipipálhatnánk életünkben a bakancslistánkról. Persze kérdés, hogy ez esetben mi kerülne fel rá.

A növénynek hangzó állatfaj akár 500 évig is elél, és egyike azon kevés tengeri élőlénynek, aminek élettartama egy valóságos örökkévalóság az emberéhez képest. Egy friss kutatásban tudósok arra keresték a választ, hogy mi tart egyes élőlényeket ilyen sokáig életben, írja a National Geographic.

A mélységben

A kutatás szerzői tucatnyi olyan tanulmányt fésültek át, amely összességében több mint kétszáz világszerte megtalálható faj élettartamát elemezte, közölte Ignasi Montero-Serra, a Barcelonai Egyetem elöljárója.

A mozdulatlan fajok – mint például a korallok, a makroalgák és a szivacsok – mintáiból arra a következtetésre jutottak, hogy a mélyebb vizekben élő állatok hosszabb életet élnek.

Példaként hozták fel a vörös nemeskorallt, amelynek átlagéletkorát több mint 500 évre becslik, és amely mint 1.6 kilométeres mélységben él.

A legtovább élő tengeri élőlény cím mégis szivacsot illeti meg, amely akár 11 ezer éves is lehet és 300 méteres mélységben él.

Mi a titkuk?

A kutatók szerint a mélytengeri környezet stabilitása segíti elő ezen élőlények hosszú életét, komoly mélységekben ugyanis az állatok védve vannak olyan környezeti tényezőktől, mint a klímaváltozás és a heves viharok, közölte Dan Doak, a Colorado-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Mint fogalmazott, a szárazföldi növényekhez hasonlóan a mélytengeri állatok hosszú életében is nagy szerepet játszhat, hogy mozgásképtelenek.

A természetes szelekció stabil környezetben hosszú élettartamot vetítenek elő, mert váratlan események csak ritkán végeznek az élőlényekkel. A sekélyebb vizekben élő fajoknál nagyobb az esély a fiatalon való pusztulásra, mert különféle veszélyeknek vannak kitéve.

Szintén fontos tényező, hogy a mélytengeri élőlények geneteikailag azonos egységet alkotnak, amit a korallok esetében polipoknak neveznek. Az organizmusok reprodukálással ellenállnak az öregedésnek, így egyes részeik hiába pusztulnak el, a kolónia működőképes maradhat.

Tudod, hogy meddig élnek az állatok? Mutatjuk
A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés.

Veszélyek

A hosszú életű fajok ugyanakkor bajban vannak. A mély vizek korábban mentesek voltak az emberi tevékenységektől, de a fenyegetés napjainkban egyre csak nő, és egyre több élőhelyet illetve fajt érint.

A tudósok példaként említették a klímaváltozást, amelynek mostanra vannak már hatásai a mély vízi ökoszisztémára. A fenyegetésekhez tartozik még a műanyagszennyezés is.

Doak arról beszélt, hogy a mélyben élő állatok nagyon lassan növekednek és szaporodnak, ha bármilyen külső behatás éri őket. A szellemhálókként ismert eldobált halászeszközök például károsítják a törékeny közösségeket, és kíméletlenül gyorsan elpusztíthatják őket. Felépülésük ezután akár több száz évet is igénybe vehet.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Thinkstock