Mozaik

Sziklamászók edzőtermét rejti egy biorezervátum a Felvidéken

A kőszirtek között a két legmagasabb 17 méteres.

A magyar-szlovák határ közelében, Zólyomtól (Zvolen) keletre fekszik Gyetva (Detva) városa, melynek közelében, a Poľana Tájvédelmi Területen sűrű erdők és csodálatos hegyi rétek várják a természet szerelmeseit.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Pol’ana Szlovákia és Közép-Európa legmagasabb és legjobb állapotban fennmaradt vulkáni eredetű hegysége. A 855 hektáros területet az UNESCO 1990-ben Bioszféra Rezervátummá nyilvánította. Ez Szlovákia legnagyobb védett őserdei területe, melyben nem ritkák a matuzsálemi korú 400-450 éves fák is.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A Felvidék e csodás környezetében található a Kalamárka nevű andezit sziklafennsík, ahol a nevezetes andezit sziklatornyok két csoportban tornyosulnak. A lenti, hosszan elhúzódó alakzat déli pereméről a Szalatnya-völgyére, Gyetvára és távolabb a Jávoros környéki hegyvidékre nyílik kilátás. Érdemes a tövébe is lemászni, hisz onnan mutatja igazán markáns arculatát.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A kis vulkáni platót övező, több mint 10 méter magas sziklafalak, kémények és tornyok a lávafolyam elülső részének fagyeróziója során keletkeztek. A Kalamárka sziklavilága nemcsak a geológusok paradicsoma, hanem kedvelt gyakorlóhelye a sziklamászóknak, köztük a magyaroknak is, akik összesen több, mint 400 út közül válogathatnak. Ezért is nevezik sokan a sziklamászók edzőtermének Kalamárkát.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Fotósunk, Bódi Katalin a napokban a helyszínen járt és felvételeivel visszadta mindazt, ami igazán felejthetetlen élményt nyújt a turistáknak. Munkatársunk azt is “megleshette”, amint egy 10-12 éves forma kislány éppen a legmagasabb, 17 méteres sziklafal megmászását teljesítette.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik