Mozaik

Még mindig Csernobil örökségétől szenvednek az ukrán falvak

A megengedett határérték ötszöröse a sugárszennyezettség szintje a tejben Ukrajna egyes részein.

Az Exeteri Egyetem Greenpeace Kutatólaboratóriumai és az Ukrán Mezőgazdasági Radiológiai Intézet kutatói falvak magángazdaságaiból és falusiak otthonaiból gyűjtöttek tejmintákat Rivne térségében, amely mintegy 200 kilométerre van az 1986-ben felrobbant csernobili atomerőműtől. Kimutatták, hogy a 14 település közül hat esetében a tejben a radioaktív cézium szintje a felnőttek számára megszabott ukrán határérték (literenként száz becquerel) fölött van, és nyolc településen tapasztaltak hasonlót a gyermekek számára megszabott határérték (literenként 40 becquerel) esetében.

A legmagasabb mért adat literenként 500 becquerel volt, ami ötszöröse a felnőttek és több mint tizenkétszerese a gyermeke számára megszabott határértéknek – olvasható az Exeteri Egyetem közleményében.

Több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után az embereket még mindig mérgezi a radioaktív cézium, amikor helyben termelt élelmiszert, köztük tejet fogyasztanak Ukrajnának a csernobili katasztrófa által érintett területein. Az általunk tanulmányozott területen sokan tartanak tehenet teje miatt, amelynek fő fogyasztói a gyerekek

– mondta Iryna Labunska, az Exeteri Egyetem munkatársa.

Fotó: Wikimedia Commons/Honza Groh

Bár a talaj szennyezettsége a tanulmányozott térségben nem túlságosan magas, a radioaktív cézium még mindig felhalmozódik a tejben és más élelmiszerben oly mértékben, hogy ezen falvak lakói krónikusan kitettek a sugárszennyezésnek, ami egészségi kockázatot jelent az emberi test szinte valamennyi szervére, különösen gyerekek esetében.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy léteznek egyszerű, olcsó védekezési lehetőségek arra, hogy a sugárszint a határérték alatt maradjon, ilyen a céziummegkötés alkalmazása a tehenek esetében, a burgonyaföldek trágyázása vagy a sertések etetése nem szennyezett takarmánnyal.

Az ukrán kormány a múltban alkalmazott néhány ilyen intézkedést, de 2009-ben leállították azokat

– mondta Labunska.

A szükséges intézkedések hiányában a tej sugárszennyezettsége a határérték fölött fog maradni minimum 2040-ig – figyelmeztettek a kutatók, akik eredményeiket az Environment International folyóiratban ismertették – írta az MTI.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Roman Harak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik