Mozaik

Ilyen madár még sosem fészkelt Békésben

A Tiszántúlon ritka fészkelő, ezért számít érdekességnek a faj dévaványai költése.

Bütykös ásóludat eddig csak a vonulási időszakban láttak a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen, idén azonban az Atyaszegi-pusztán fészket rakott egy pár és immár nyolc fiókát nevelget, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Bütykös ásólúd

A bütykös ásólúd a récefélék családjába tartozó kistermetű, rendkívül dekoratív madár. Elsősorban a tengerpartok és az ázsiai sóstavak lakója. A tengerparti élőhelyeken télen-nyáron jelen van, de egyes példányai elkóborolnak a kontinens belseje felé, így Magyarországra is eljutnak. A faj leggyakoribb magyarországi költőhelyei a kiskunsági és dél-alföldi szikes tavakon vannak, de most bebizonyosodott, hogy terjeszkedése elérte Békés megyét is.

Évtizedekkel ezelőtt a bütykös ásólúd rendszeres, de kisszámú átvonuló volt a hazai szikes tavakon és más kisvizeken. Magányosan vagy kisebb, maximum húszpéldányos csapatokban jelent meg. Az elmúlt másfél évtizedben érzékelhető expanziót mutatott nemcsak az előfordulása, hanem a fészkelése is. Magyarországon először 1996-ban költött a Dunántúlon, majd ezt követően szinte minden évben több pár is megtelepedett a Dunántúlon és a Duna-Tisza közti területeken. A Tiszántúlon még ritka fészkelő, ezért is számít érdekességnek a faj dévaványai költése.

Fotó: Wikimedia Commons

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban találtak rá egy pusztai kisvízen egy párra, mely 8 pelyhes fiókát vezetett. Ez nem is sok ahhoz képest, hogy teljes fészekalja 7-15 tojást is tartalmazhat. A pár már a következő napon mélyebb és rejtettebb mocsárba vezette át fiókáit.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik