Mozaik

Rászoruló gyerekeken segít a Magyarok Kenyere program

Tavaly közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezetet támogattak a szervezők.

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek – írta közleményében a NAK.

A program támogatottsága évről évre növekszik

2017-ben is minden eddigi rekordot megdöntött a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból származó mennyiség: a 2011-es 10 tonna után 2016-ban 515, 2017-ben pedig már 628 tonna adománybúza gyűlt össze. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2017-ben: összesen 3969 ­– 2392 magyarországi, illetve 1577 határon túli – magyar gazda gyűjtött búzát. A határon túli területek az elmúlt évekhez hasonlóan aktivitásukról tettek tanúbizonyságot, a 2016-os 100 tonnát 2017-ben jelentősen túlszárnyalva 155 tonnával járultak hozzá a jótékonysági kezdeményezés sikeréhez.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A közreműködő malmok által megőrölt búza mintegy 380 tonna lisztet eredményezett, amelyet ismét a közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezet kapott meg. A liszt nagy részét 2017-ben is a program kiemelt kedvezményezettjei kapták, de a korábbi évekhez hasonlóan ismét lehetőség nyílt arra, hogy minden magyarországi megye karitatív szervezetei részesüljenek az adományokból.

Nagylelkű gazdák az adományozók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta a MAGOSZ-szal együttműködve szervezi a Magyarok Kenyere programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását. A NAK eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már főszervezőként vesz részt a programban, a MAGOSZ pedig a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát minden évben mozgósítva működik közre a nagylelkű búzaadományok begyűjtésében.

Kiemelt képünkön szekéren viszik a búzát a Magyarok kenyere program keretében összegyűjtött búza összeöntési ünnepségére Nemeshanyban 2017. augusztus 13-án – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Olvasói sztorik