Mozaik

Ott jelent meg jegesmedve, ahol korábban soha

Ryan Kunz épp a sátrában aludt, amikor egy jegesmedve betoppant a táborába. 3200 métere magasan, a grönlandi jégtakaró közepén, 320 kilométerre a legközelebbi partszakasztól ez volt az utolsó hely, ahol várták a tekintélyes állat megjelenését, írja a National Geographic.

Mégis ott volt, az amerikai Nemzeti Tudományos Alap állomásán, az Arktisz legészakibb és legmagasabb tudományos központjánál, ahol kulcsfontosságú meteorológiai és egyéb kutatások zajlanak.

Arra ébredtem, hogy az emberek sikítoznak, és azt mondják, hogy itt volt egy medve. Nem értettem, hogy lehetett itt egy medve

– mesélte Kunz, egy floridai asztalos, aki munkásként vett részt a küldetésben.

Korábban soha senki nem találkozott a jégtábla ilyen mélységeiben és magasságaiban jegesmedvével, és senki nem tudta, hogy lehet ez lehetséges, ezért tettek egy kört a táborban, amikor 10-15 méterre tőlük meglátták az állatot, és egyből sebességbe kapcsoltak. Az állat kedvence a nagy aranymakrahal volt, de ennek ellenére ott maradt velük éjszakára és csak másnap iszkolt el.

Thinkstock

Andrew Derocher jegesmedveszakértő szerint az állat rekordtávot tett meg június közepén. Mint mondta, bár a jegesmedvék természetes élőhelye a tengeri jég és gleccsereken keresztül is nagy távolságokat tesznek meg, nem tudja elképzelni, hogy egy medve máshol ilyen magasra másszon.

Ez egy nagyon furcsa dolog. Ez az állat a teljes életét a tengerszinten tölti

– mondta a University of Alberta professzora.

Ugyanakkor a klímaváltozás olyan mértékben csökkenti a jegesmedvék jeges élőhelyét az egész Arktiszon, hogy a felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára, mint sebezhető faj.

Mivel a jegesmedvék táplálékszerzés céljából a természetes élőhelyüktől távolabb kényszerülnek és az emberek is egyre északabbra merészkednek, Derocher szerint a hasonló találkozások száma a jövőben növekedhet.

Mindenki veszélyben volt

Az utóbbi három évben ez már a harmadik eset volt, hogy egy jegesmedve megjelent a grönlandi jégtábla egyik kutatóállomásán. Az ezt megelőző két alkalommal 2700 méteres magasságba merészkedtek az állatok.

Szerencsére az incidensekben senki nem sérült meg, és bár a medvék alapvetően fókákkal táplálkoznak, könnyen az ember áldozatává válhatnak. Július elején a kanadai Hudson Bay nyugati oldalán ölt meg egy medve egy férfit, aki a gyermekével túrázott, két évvel ezelőtt pedig az Arktisz orosz részén napokig a kabinjukba zárva éltek kutatók, miután egy ragadozó megette az egyik kutyájukat.

Egy tavaly publikált kutatás szerint 1870 és 2014 között 73 jegesmedvetámadás történt az Arktiszon, ezek közül 20 halálos volt. Mint a tudósok fogalmaztak, bár az incidensek alapvetően nagyon ritkák, a legtöbb 2010 és 2014 között volt, ebben az időszakban ugyanis rendkívüli mértékben zsugorodott a medvék élőhelye.

A jegesmedve is könnyen bajba kerülhetett volna, ugyanis a tudósoknál a legtöbbször van fegyver, amivel ki tudják lőni a rájuk leselkedő veszélyforrásokat, adott esetben egy jegesmedvét. Csakhogy ez esetben egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy egy egyed odatéved. Kunz egyébként arról számolt be, hogy az állat cuki volt, de egyértelműen látszott rajta, hogy élelemre van szüksége.

Haldokló jegesmedve a globális éghajlatváltozás szimbóluma
Ha így folytatjuk, unokáink már sosem találkozhatnak a jegesmedvékkel.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik