Mozaik

Haldokló jegesmedve a globális éghajlatváltozás szimbóluma

Paul Nicklen, a National Geographic fényképésze és a Sea Legacy természetvédelmi csoport tagjai szívszorító jelenséggel találták magukat szemben az északi sarkkörön lévő Baffin-szigeten: egy éhező jegesmedvével a halálos ágyán.

Nicklen kiválóan ismeri a medvéket, hiszen Kanada északi részén nőtt fel és több mint háromezer példányt látott már belőlük a vadonban. Ugyanakkor a napokban publikált videón látható éhező állat az egyik legszörnyűbb dolog volt, amivel valaha dolga volt.

Ott álltunk, és sírva videóztunk. Könnyek csorogtak le az arcunkon

– mesélte.

A felvételen az látszik, hogy az élethez ragaszkodó jegesmedve bőrén meglátszanak csontjai és szőre is alig maradt már. Egyik hátsó lábát alig bírja mozgatni, amit feltehetően izomsorvadás okoz.

Az állat élelmiszert keresve odavergődött egy eszkimó halászok által használt kukához, de nem talált benne semmit és elkeseredetten csuklott össze a földön.

My entire @Sea_Legacy team was pushing through their tears and emotions while documenting this dying polar bear. It’s a soul-crushing scene that still haunts me, but I know we need to share both the beautiful and the heartbreaking if we are going to break down the walls of apathy. This is what starvation looks like. The muscles atrophy. No energy. It’s a slow, painful death. When scientists say polar bears will be extinct in the next 100 years, I think of the global population of 25,000 bears dying in this manner. There is no band aid solution. There was no saving this individual bear. People think that we can put platforms in the ocean or we can feed the odd starving bear. The simple truth is this—if the Earth continues to warm, we will lose bears and entire polar ecosystems. This large male bear was not old, and he certainly died within hours or days of this moment. But there are solutions. We must reduce our carbon footprint, eat the right food, stop cutting down our forests, and begin putting the Earth—our home—first. Please join us at @sea_legacy as we search for and implement solutions for the oceans and the animals that rely on them—including us humans. Thank you your support in keeping my @sea_legacy team in the field. With @CristinaMittermeier #turningthetide with @Sea_Legacy #bethechange #nature #naturelovers

Paul Nicklen (@paulnicklen) által megosztott bejegyzés, 2017. Dec 5., 08:52 PST

Nicklent a videó közzététele óta sokan arról kérdezték, hogy miért nem avatkoztak közbe.

Természetesen megfordult a fejünkben. De nem nyugtatólövedékkel és kétszáz kilogramm fókahússal a hátunkon mentünk forgatni

– magyarázta a National Geographic munkatársa.

Ráadásul hiába is segített volna a jegesmedvén, csak meghosszabbította volna az állat szenvedését. Mi több, Kanadában illegális a vadon élő jegesmedvék etetése.

Mint fogalmazott, azért filmezték le az állat lassú, kínkeserves halálát, mert nem akarták, hogy hiába veszítse életét.

Amikor a tudósok azt mondják, hogy a medvék ki fognak halni, az emberek látni akarják, miként történik mindez. A jegesmedvék éhen fognak halni. Ez pedig így néz ki

– mondta.

Nicklen a jegesmedve szomorú történetének elmesélésével abban reménykedni, hogy jelzést küld a világnak a globális klímaváltozás halálos következményeiről.

A jegesmedvék első kézből érzik a klímaváltozás hatásait, hiszen csak sarkvidéki területen élnek, ahol a tengerszint folyamatosan emelkedik, nő a hőmérséklet és olvadnak a jégtáblák.

Ha így folytatjuk, unokáink már sosem találkozhatnak a jegesmedvékkel.

Újra megkongatták a vészharangot! 15 000 tudós írt nyílt levelet, vegyük komolyan
1992-ben már kiadtak egy hasonló léptékű nyílt levelet a világ tudósai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik