Életmód

Újra megkongatták a vészharangot! 15 000 tudós írt nyílt levelet, vegyük komolyan

1992-ben már kiadtak egy hasonló léptékű nyílt levelet a világ tudósai. Most úgy érezték, itt az idő a második figyelmeztetésre.

A világ 184 országának több mint 15 ezer tudósa adott hangot aggódásának, és levélben kérik az emberiséget, hogy ne rombolják tovább a bolygót.

A BioScience című tudományos folyóiratban publikált mostani nyílt levél a ” A világ tudósainak jelzése az emberiség számára: a második figyelmeztetés” címet kapta, nem véletlenül, csak most már hangosabban kongatják a vészharangot. A kutatók szerint nem volna rossz, ha unokáinknak is maradna lélegezhető levegő még, és ehhez a szakemberek szerint most kéne lépni, mielőtt késő lesz még -olvashatjuk a HVG oldalán.

A 25 évvel ezelőtti nyílt levélhez képest éppen ezért ma már nem a túlnépesedést vagy az ózonlyukat tartják a legnagyobb problémának, hanem a jó eséllyel katasztrofális éghajlati változásokat, illetve hogy erősen haladunk a 6. nagy kihalási esemény felé, ami azt jelenti, hogy az évszázad végére a jelenleg megtalálható fajok jelentős része eltűnik a Földről.

A tudósok szerint 1992 óta:

  • az egy főre jutó édesvízi erőforrás 25 százalékkal csökkent
  • az óceáni “dead zone-ok” (vagyis az oxigénhiányos területek) 75 %-al nőttek
  • nagyjából 120 millió hektárnyi erdő tűnt el
  • a vadon élő gerinces állatok száma 30 %-al csökkent
  • a klímaváltozásért is felelős szén-dioxid kibocsátása az évenkénti 20 milliárd tonnáról 40 milliárd tonnára nőtt.

A kutatók úgy vélik, hogy az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében az alulról jövő kezdeményezéseknek meg kellene győzniük a világ vezetőit arról, hogy a környezetünket meg kell védenünk.

Címlapfotó: pixabay. com

Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból
Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik