Életmód

Újra megkongatták a vészharangot! 15 000 tudós írt nyílt levelet, vegyük komolyan

1992-ben már kiadtak egy hasonló léptékű nyílt levelet a világ tudósai. Most úgy érezték, itt az idő a második figyelmeztetésre.
Korábban a témában:

A világ 184 országának több mint 15 ezer tudósa adott hangot aggódásának, és levélben kérik az emberiséget, hogy ne rombolják tovább a bolygót.

A BioScience című tudományos folyóiratban publikált mostani nyílt levél a ” A világ tudósainak jelzése az emberiség számára: a második figyelmeztetés” címet kapta, nem véletlenül, csak most már hangosabban kongatják a vészharangot. A kutatók szerint nem volna rossz, ha unokáinknak is maradna lélegezhető levegő még, és ehhez a szakemberek szerint most kéne lépni, mielőtt késő lesz még -olvashatjuk a HVG oldalán.

A 25 évvel ezelőtti nyílt levélhez képest éppen ezért ma már nem a túlnépesedést vagy az ózonlyukat tartják a legnagyobb problémának, hanem a jó eséllyel katasztrofális éghajlati változásokat, illetve hogy erősen haladunk a 6. nagy kihalási esemény felé, ami azt jelenti, hogy az évszázad végére a jelenleg megtalálható fajok jelentős része eltűnik a Földről.

A tudósok szerint 1992 óta:

  • az egy főre jutó édesvízi erőforrás 25 százalékkal csökkent
  • az óceáni “dead zone-ok” (vagyis az oxigénhiányos területek) 75 %-al nőttek
  • nagyjából 120 millió hektárnyi erdő tűnt el
  • a vadon élő gerinces állatok száma 30 %-al csökkent
  • a klímaváltozásért is felelős szén-dioxid kibocsátása az évenkénti 20 milliárd tonnáról 40 milliárd tonnára nőtt.

A kutatók úgy vélik, hogy az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében az alulról jövő kezdeményezéseknek meg kellene győzniük a világ vezetőit arról, hogy a környezetünket meg kell védenünk.

Címlapfotó: pixabay. com

Workers clean up jetsom in the Yangtse River near the Three Gorges Dam in Yichang, central China's Hubei province on July 21, 2010, as the massive flooding on the Yangtze was expected to pose the biggest test for the world's largest hydroelectric project. Flooding in China that has killed more than 700 people this year is the deadliest in a decade and looks set to worsen as the country gets deeper into typhoon season. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból
Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.