Mozaik

Haldokló jegesmedve: az igazság a videó mögött

Néhány nap alatt az egész világot körbejárta a National Geographic munkatársának felvétele, amelyen egy csontsovány, éhező jegesmedve halálát örökítették meg.

A videón a kimerült állat alig áll a lábán, majd odamegy egy eszkimók által használt kukához, de élelem helyett csak szemetet talált magának benne.

A jegesmedvék nevükhöz hűen a jeges tengerekben vadásznak, de az élőhelyük egyre csökken, a felvételt készítő csapat szerint pedig ez okozta az állat gyors, kínkeserves halálát.

Így néz ki az éhhalál. Az izmok elsorvadnak, nincs már energia semmire. Egy lassú, fájdalmas halál

– írta Paul Nicklen, a Nat Geo fényképésze.

My entire @Sea_Legacy team was pushing through their tears and emotions while documenting this dying polar bear. It’s a soul-crushing scene that still haunts me, but I know we need to share both the beautiful and the heartbreaking if we are going to break down the walls of apathy. This is what starvation looks like. The muscles atrophy. No energy. It’s a slow, painful death. When scientists say polar bears will be extinct in the next 100 years, I think of the global population of 25,000 bears dying in this manner. There is no band aid solution. There was no saving this individual bear. People think that we can put platforms in the ocean or we can feed the odd starving bear. The simple truth is this—if the Earth continues to warm, we will lose bears and entire polar ecosystems. This large male bear was not old, and he certainly died within hours or days of this moment. But there are solutions. We must reduce our carbon footprint, eat the right food, stop cutting down our forests, and begin putting the Earth—our home—first. Please join us at @sea_legacy as we search for and implement solutions for the oceans and the animals that rely on them—including us humans. Thank you your support in keeping my @sea_legacy team in the field. With @CristinaMittermeier #turningthetide with @Sea_Legacy #bethechange #nature #naturelovers This video is exclusively managed by Caters News. To license or use in a commercial player please contact info@catersnews.com or call +44 121 616 1100 / +1 646 380 1615”

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on

Kollégája, Cristina Mittermeier arról számolt be, hogy sírva kamerázták a haldokló medvét.

Ez a klímaváltozás igazi arca

– fogalmazott.

A videót több százmillióan látták már a világon, a közösségi médiában óhatatlanul belefutott az ember, és mindenki a globális éghajlatváltozás hatásaira hívja fel a figyelmet általa. De mi állhat mögötte?

PR-gyakorlat

Nicklen és Mittermeier a Sea Legacy nevű természetvédelmi csoport alapítói, amelynek missziója, hogy a történetmesélés erejét felhasználva érjék el a változást, amit látni akarunk, írja a BBC.

A kanadai National Post azzal érvel, hogy a felvétel nem tudósok munkája, hanem kívülállóké, és az egész egy kiszámított PR-gyakorlat részét képezi.

Jeff Higdon biológus a Twitteren arról írt, hogy a szóban forgó állat egyszerűen beteg lehetett. Mint írta, valószínűleg a rák agresszív fajtája támadta őt meg.

Nem azért haldoklik, mert a jég hirtelen eltűnt alóla és már nem tud fókákra vadászni. A Baffin-sziget keleti partjait nem borítja nyáron jég. Sokkal valószínűbb, hogy az állat egészségügyi okok miatt éhezett

– fogalmazott, hozzátéve, hogy senki nem lehet biztos az igazában a témakörben.

Illusztráció – Fotó: Europress/AFP/Robert Harding Premium/Michael Nolan

A jegesmedvék szakaszosan táplálkoznak, ami azt jelenti, hogy gyakran hosszabb ideig nem esznek semmit, aztán hirtelen nagy mennyiségű zsírt vesznek magukhoz fókák formájában.

Leo Ikakhik, aki évekig tanulmányozta a jegesmedvék életét a kanadai Nunavut régiójában a CBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy éhező jegesmedvékkel korábban is lehetett találkozni.

Egyáltalán nem lepett meg. Ilyen dolgok megtörténnek. A laikusokat talán sokkolta egy ilyen vékony medve látványa, de nem ez volt az első eset, hogy hasonlót tapasztaltam

– magyarázta.

A tudósnak szintén az a meglátása, hogy a medve vagy beteg volt, vagy olyan sérülést szenvedett, ami gátolta a vadászatban.

Miért nem segítettek?

Paul Nicklen már a videó első közlésekor tudatta mindenkivel, hogy a jegesmedve múltjáról semmit nem tudnak.

Nem tudjuk bizonyítani, hogy az állat a jéghiány miatt került ilyen állapotba. De mégis betekintést nyújt a jövőbe

– írta.

Mittermeier a National Geographicnak elárulta, bár nem tudja teljes biztonsággal állítani, hogy a jegesmedve a klímaváltozás hatásai miatt pusztult el, azt tudja, hogy a jegesmedvéknek jeges felület kell a vadászathoz.

Mindkét fényképészt rengeteg kritika érte, amiért nem siettek az állat segítségére. Ezt egyrészt azzal magyarázták, hogy a vadon élő jegesmedvék etetése illegális Kanadában, másrészt nem nyugtatólövedékkel és több száz kiló fókahússal mentek terepre.

Őrültség lett volna megközelíteni egy éhező ragadozót, főleg úgy, hogy még fegyver sem volt nálunk

– mondta Mittermeier.

Zárásként megjegyezte, próbálja nem magára venni a történet által generált rengeteg negatív kommentárt és inkább a több ezer pozitív reakcióra fókuszál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik