Mozaik

Így dézsmálja a nádast vizeink titokzatos hala

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 08. 08. 06:14

Az akár 30 kilogrammosra is megnövő amur rajong a zöld nádért.
Korábban a témában:

Aki nyitott szemmel jár, annak bizonyára feltűnik, hogy horgászvizeink nádasait sok helyen valami titokzatos élőlény dúlja. Összekuszált nádfalak, lekopasztott nádszálak, megcibált, félbetépett levelek árulkodnak jelenlétéről, de a tettest – és a tettet – nemigen lehet látni. A talány persze nem mindenki számára talány. Főként a horgászok vannak tudatában annak, hogy ahol megborzolt nádasokat és lerágott nádleveleket látni, ott bizony minden kétséget kizáróan jelen vannak vizeink „szarvasmarhái”, az amurok – olvasható a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) weboldalán.

Az amur idegenhonos halfajként Kelet-Ázsiából került hazánkba 1963-ban és legtöbb természetes vizünket már évtizedekkel ezelőtt meghódította az ember segítségével. Nagyobb folyóinkban és tavainkban – Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Tisza-tó – épp úgy megtalálható, mint a holtágakban, sőt a kisebb-nagyobb öntözőcsatornákban is.

Horgászkörökben ismert, hogy ez az akár 30 kilogrammosra is megnövő hal rajong a zöld nádért, és nyár derekára alaposan megtépázza a tavasszal kihajtott, ekkorra már szépen megerősödött szálak katonás sorait.

Mivel azonban híresen óvatos jószág és előszeretettel ténykedik éjszaka, így még a vízpartot rendszeresen járók között is kevesen vannak azok, akik szemtanúi lettek volna legendás nádlegelésének, a sok esetben vízfelszín felett lévő levelek eltünedezésének. A KHESZ egyik halászati őrének, Bogdány Zoltánnak megadatott a szerencse: a szakember páratlan videót készített, amelyen jól megfigyelhető, hogy az amur milyen profi módon bánik el a magasból aláhajló nádlevéllel, erős garatfogainak köszönhetően pedig magával a rostos nádszállal is.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. július 31.
Sztaracsek Ádám, a Jánoska Cukrászda cukrásza által készített, Magyarország tortájának választott Komáromi kisleány elnevezésû torta egy szelete az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezõinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2018. július 31-én. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.