Mozaik

Hatalmas virágszőnyegben pompázik Brüsszel főtere

Hagyományosan a begóniát használják a díszítésre.

Ismét virágszőnyeget borítottak Brüsszel főterére, ahol vasárnapig látható a mexikói Ana Rosa Aguilar grafikusművész tervei alapján készült alkotás – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

A világörökség részévé húsz éve választott brüsszeli főtér, a Grand Place 1800 négyzetméteres, mintegy 75 méter hosszú és 24 méter széles virágszőnyege a mexikói művész által megálmodott ötletek alapján készült, amely főként a közép-amerikai ország szimbólumvilágából táplálkozik.

A huszonegyedik alkalommal, kétévente elkészülő összeállítás a gótikus alapstílusú, gazdag díszítésű városháza emeleti erkélyéről élvezhető leginkább, ahová belépő ellenében lehet fellátogatni.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Mint írták, a belváros kisebb terein további nyolc, összesen mintegy 500 ezer virágból álló nagyméretű összeállítás látható. A virágszőnyegek motívumait inspiráló szőttesek és kerámiatárgyak a városháza kiállítótermében szintén vasárnapig tekinthetőek meg.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

A világ egyik legszebb terének tartott, középkori céhszékházak sorával szegélyezett Grand Place kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben megrendezik ezt a látványosságot. Hagyományosan a begóniát használják fel erre: ez a belga virágkertészet egyik fő büszkesége, amelyből évente mintegy 60 millió szálat nevelnek az országban – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/AP/Virginia Mayo

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik