Mozaik

Rejtélyes kacsa tartja lázban a csendes-óceáni sziget lakóit

Az ausztráliai Aucklandtől három és fél órás repülőútra található Niue szigetén 1600 ember és egyetlen kacsa él, tudósít a The Guardian.

A magányos madár érkezése egyszerre lepte meg és töltötte el örömmel a helyieket. Trevor névre keresztelték az új-zélandi képviselőház elnöke, Trevor Mallard után.

A kacsa mostanra igazi híresség lett. A turisták folyton fotózkodnak vele, a szigetlakók etetik őt, az önkéntesek pedig újra és újra feltöltik vízzel a pocsolyát, ahol él.

Mindenki rendkívül barátságos vele, ugyanakkor fogalma nincs senkinek, hogyan került oda. Sokan vitatkoznak róla, de biztosat senki nem tud mondani.

A legtöbben arra gyanakodnak, hogy Új-Zélandról repült oda, de szinte elképzelhetetlen, hogy ilyen távolságot át tudott volna repülni. Mások szerint meghúzta magát egy jachton, és a partra szállást követően kiugrott a hajóból.

Mivel Niue szigetén nincs túl sok vizes élőhely, Trevornak meg kell elégednie egy pocsolyával a repülőtér közelében.

Az emberek kissé aggódnak, mert mostanában alig esett eső, a pocsolyája pedig kezd kiszáradni. A közösség azon van, hogy a kacsát vízben tartsuk, és sokan töltik is vízzel a tócsát

– mondta.

76 kiskacsát nevel a világ talán leggondoskodóbb anyukája
Egészen hihetetlen jelenetet örökített meg egy amerikai fényképész.

A helyiek utánajártak, mit szabad enni adni a kacsának. A kezdetekben főként bagettel etették, de most már tápanyagban gazdag borsót, kukoricát, zabot és rizst visznek neki.

Bár ő az egyedüli kacsa a szigeten, más madárfajok is élnek itt, akik gyakran rájárnak az élelmére.

Egyelőre elégedettnek tűnik, de félnek, hogy magányos lesz. A mezőgazdasági minisztériumban most mérlegelik a lehetséges opciókat. Lehet, hogy leköltöztetik, de az sem kizárt, hogy fából készült másolatokkal teremtenek neki társaságot. Utóbbira volt már példa a történelemben: Nigel, a világ legmagányosabb madara az új-zélandi Mana szigetén évekig élt betonmadarak mellett.

Elpusztult a világ legmagányosabb madara
Tetemét a betonszerelme mellett találták meg.

Trevor népszerűségét az is okozhatja, hogy Niue szigetén kevés a szárazföldi állat és a madár is. Vannak bálnáik és delfinjeik, a vízben gazdag az állatvilág, de a földön csak kutyákat látni. Még birkáik, lovaik, varjaik sincsenek, ezért csodálhatják annyira a rejtélyes kacsa.

Olvasói sztorik