Mozaik

Kirándulás közben került bajba két középiskolás Nógrád megyében

A Nógrád megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint két középiskolás fiatal osztálykirándulás közben elszakadt társaitól, eltévedt és egyikük balesetet is szenvedett szombaton a Szanda vára alatti erdős területen. A fiatalokat a tűzoltók mentették meg.

Az eltévedt fiatalok mobiltelefonon kértek segítséget a tűzoltóktól, pontos információt azonban nem tudtak adni a helyszínről, hiszen nem jártak még korábban ezen a környéken. Felkutatásuk ebből adódóan nehéz feladat elé állította a kiérkező egységet.

A berceli hivatásos tűzoltók azonban a rendelkezésükre álló szakmai tapasztalatnak és helyismeretnek, illetve a korábbi gyakorlatok által továbbfejlesztett beavatkozási és életmentési jártasságnak köszönhetően a kutatás megkezdését követő negyed órán belül megtalálták a Szanda vára alatti erdős területen eltűnt két fiatalt. A bajba került középiskolások egyike mindamellett, hogy eltévedt, elcsúszott a saras terepen és megsérült a lába – a tűzoltók a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság terepjáró képességű gépjárművével szállították le a műútig, ahol a mentőszolgálat munkatársainak átadták. A fiatalt kórházba szállították.

Ahhoz, hogy a hasonló eseteket megelőzzük, nagyon fontos néhány íratlan szabály betartása. Az egyik és talán legfontosabb, hogy soha ne szakadjunk el kirándulótársainktól néhány métertől messzebb, figyeljünk egymásra!

Fotó: pixabay.com

Amennyiben bajba kerültünk, próbáljuk betartani a túravezető tanfolyam javaslatait, tanácsait.

Mi a teendő, ha eltévedtél vagy elszakadtál egy csoporttól?

1. Állj meg!

Ha nem vagy biztos a helyzetedben, ha úgy érzed, valahol máshol kellene lenned vagy csak egyszerűen nem stimmel valami, mindenképpen állj meg! Sokkal nagyobb az esély, hogy rosszfelé mennél tovább, mint hogy jó irányba. Próbálj meg megnyugodni, ésszerűen gondolkozni és viselkedni. Ne ess pánikba!

Ha egy csoport tagja vagy: kiabálj, sípolj és hallgasd, hallasz-e választ! Ha van nálad olyan ruhadarab, láthatósági mellény vagy hátizsákvédő ponyva, ami világos vagy rikító színű, mindenképpen vedd elő, vedd fel. Minél előbb próbáld meg mobilon elérni a túravezetőt vagy a csoport egy tagját vagy egy olyan személyt, aki tudja értesíteni a túravezetőt, ha esetleg lemerülne a telefonod.

2. Gondold végig! ( Egy helyben állva )

Ha csoport tagjaként vesztél el (vagy akár egyedül), próbáld meg végiggondolni, merre jöttél, hol lehetett az a pont, ahol nem azt az utat követted, mint a csoport többi tagja, hol volt a legutolsó olyan pont, amikor biztos voltál a helyzetedben. Gondold végig, milyen utat jártál be ezután.

3. Figyeld meg! ( Még mindig egy helyben állva! )

Ha egyedül vagy, tanulmányozd a terepet és próbáld meg összhangba hozni a térképpel, hogy kitaláld, hol lehetsz. Használd fel az előzetesen vagy a terepen megfigyelt vonalas tereptárgyakat és próbáld meg behatárolni a területet, ahol lehetsz!

Fotó: pixabay.com

4. Ne indulj el konkrét terv nélkül! Gondolj ki egy tervet! ( Egy helyben állva! )

A megfigyelések és a lehetséges úttévesztés helyének végiggondolása után gondolj ki egy tervet. Csak akkor indulj el, ha van terve! Ha nem egyedül túrázol, azaz valószínűleg keresnek, fontos, hogy azonnal próbáld megosztani a tervedet valakivel a csoportból, például a túravezetővel vagy valakivel, aki keres.

Végig kell gondolni, mi a jobb, helyben maradni vagy elindulni? Általában jobb helyben maradni, ha számíthatunk rá, hogy keresni kezdenek. Jobb viszont elindulni, ha

  • a terület nem biztonságos;
  • rossz idő közeledik;
  • olyan helyen vagy, ahol nehezen lehet téged észrevenni;
  • nem valószínű, hogy valaki keresni kezd a következő órákban.

Ha végképp nincs ötleted, akkor gondold végig: Magyarországon nem lehet huzamosabb ideig „elveszve maradni”, ha nem sérültél meg és képes vagy legalább minimális sebességgel haladni. Ugyan nem feltétlenül találod meg a kiindulópontot vagy úticélt, de mindenképpen találsz valamilyen, a helyzeted meghatározásában segítő dolgot, ha:

  • folyamatosan lefelé tartasz, ha hegyek között vagy;
  • folyamatosan egy meghatározott irányba tartasz, ha a domborzat sík vagy hullámzó;
  • ha találsz egy utat, azt követed. (Kereszteződéseknél válaszd mindig a nagyobb, jobban kijárt utat.)

Nagy a valószínűsége, hogy maximum egy-két órán belül találsz:

  • embereket;
  • országutat, autókat;
  • jelzett utat vagy valamilyen jellegzetes tereptárgyat;
  • települést.

5. Minden esetben énekelj!

Mindegy, milyen a hangod, legalább csinálsz valamit és könnyebb is téged megtalálni. Érdemes persze néha abbahagyni és hallgatózni: hátha már közel a segítség és te hallod meg az ő hangjukat!

Ha nem esel pánikba és követed ezeket a tanácsokat, az országon belül biztos, hogy megúszod a kalandot!

Címlapfotó: pixabay.com/illusztráció

Már lóháton is bejárhatók a Visegrádi-hegység legszebb részei
A Pilisi Parkerdőben ünnepélyes keretek között nyitották meg a Pilis Ride erdei lovas úthálózat első szakaszát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik