Virágzó vidékünk
MINOLTA DIGITAL CAMERA

100 éves az ország leghosszabb erdei kisvasútja

Útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat.
Korábban a témában:

A zalai táj egyik legemblematikusabb képviselője a Csömödéri Állami Erdei Vasút , mely 109 kilométeres hálózatával a leghosszabb nyomvonalú kisvasút Magyarországon. Június utolsó hétvégéjén, a Kisvasút napján családi programokkal emlékeztek meg a csömörédi kisvasút 100. születésnapjáról.

Az első gőzüzemű erdei vasút 1917-ben épült meg Csömödér és Budnya között, végleges engedélyt 1918-ban kapott. Különlegessége, hogy itt a személyforgalom mellett még ma is jelen van a teherszállítás: jelentős mennyiségű faanyagot szállítanak Lentibe és Csömödérbe a fafeldolgozó üzemekbe, valamint a MÁV vonalhoz csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.

Bánokszentgyörgy, 2018. február 20.
A Csömödéri Állami Erdei Vasút tehervonata közlekedik Bánokszentgyörgy és Oltárc között Csömödér irányába 2018. február 20-án. A Zalaerdõ Zrt. erdei vasúthálózata mintegy 109 kilométer hosszúságban hálózza be a megye erdeinek egy részét. Jelentõs mennyiségû faanyagot szállít Lenti és Csömödér fafeldolgozó üzemeibe, valamint a MÁV vonalhoz csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Havas élet a csodás zalai erdőben
A Csömödéri Állami Erdei Vasút tehervonata a téli zimankóban is szállítja a kitermelt fát.

A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva 32 kilométer hosszban összekötik a térség kirándulóhelyeit. Az erdei vasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A hidegebb hónapokban fűthető zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére, a szerelvényeken kerékpár szállítására is lehetőség van.

Foto: zalaerdo.hu

Szezonban – 2004 óta – minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia gőzmozdony húz. Külön megrendelésre a gőzmozdonyt és a szalonkocsit ettől eltérő időpontban is az utasok rendelkezésére bocsátanak, amennyiben nincsen tűzgyújtási tilalom. Az egy-egy ünnephez kötődő napokon különvonatokat indítanak, ilyen például a Valentin-napi, a húsvéti, a Márton-napi vagy a Mikulás-napi járat.

Fotó: zalaerdo.hu

Az erdei vasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvas, őz, vaddisznó, egerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkannak.

Via Zalaerdő – Kiemelt kép: zalaerdo.hu

Kaszó, 2014. május 27.
Utasok szállnak fel az erdei kisvasútra a kaszói vasútállomáson 2014. május 27-én. Ezen a napon átadták a Baláta-tó közelében a közjóléti beruházások keretében megvalósított stégrendszert, a Dr. Marián Miklós sétányt.
MTI Fotó: Varga György
Páratlan szépségűek a magyar kisvasutak
Korábban gazdasági célokra használták ezeket a vonalakat.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.