Mozaik

14 érdekesség, amit kevesen tudunk a rénszarvasokról


Nem mondanád meg ránézésre ezekről a csodálatos emlősökről, hogy képesek több mérföldet leúszni egy huzamra. Pedig, de! És íme még néhány érdekesség és trükk részükről.

Sokan nőttünk fel varázslatos, mítikus köntösbe bújtatott rénszarvasokkal teli történeteken, meséken. Ám nem minden mese.  Nem, ez nem az a cikk  amelyben minden fizikai törvénnyel szembeszállva hosszú tudományos monológba foglalva érvelünk amellett, hogy a rénszarvasok igenis képesek repülni. Bár felnőttként a varázs már szinte el-el szállt, most mégis csodálattal és ámulattal állhatunk újra előttük. Pusztán az új információk hatására.

Legelőször az 1823-ban Clement Clarke Moore Szent Miklós látogatása c. versében találkozhatunk Szent Miklós 8 rénszarvasával. A rénszarvasok mítikus történetei évezredeken át alapszereplői voltak az északi kultúrákban, mind Európában, mind Ázsiában. De mi az igazság? Nézzünk pár dolgot kedvenc karácsonyi kérődző patásainkról.

1. Kitartó kocogók

Mint tudjuk, a rénszarvasok csak a mesében repülnek, de hosszú távon futásban helytállnak. Nem olyan gyorsak, mint a lovak, de kitartóbbak.

2. Okos patá (so)k

A mi kis rénszarvasaink nem tudják a nyári szandáljaikat levetni és felhúzni a helyébe két pár csizmát. Ezért a lábpárnáik nyáron puhák, lágyak. Így csendesebben tudnak közlekedni az erdőben. Míg télen összehúzódik és megkeményedik ez a párna és kemény fűrészként funkcionál. Ennek segítségével vágja a jeget és havat, valamint ügyesen ás vele a hó alatt rejlő élelem után.

3. Nőstény agancsban az erő

A több, mint 45 féle szarvas közül, egyedül a rénszarvasoknál van a nő nemű példányoknak agancsuk. És nem is akár milyen. A hímek még a tél elején elhagyják agancsukat. Míg a hölgyek sokkal később. Ebből arra következtethetünk, hogy a Mikulás szarvasai mind hölgyek…

Fotó: dmitry-chulov

4. Az agancs sorsa

A rénszarvas évente egyszer hullajtja el agancsát. Vándorlása miatt is nehézkes ezeket az agancsokat megtalálni, de nagy szerepet játszik ebben a magas ásványi anyag és kalcium tartalma. Emiatt ugyanis az erdő más lakói szívesen és könnyedén elfogyasztják. Egészségükre!

5. Csinos kis kabát

A rénszarvas “kabátját” vagyis bundáját képező szőr üreges, így csapdába ejti a beáramló levegőt, ami kellemes és kényelmes szigetelést nyújt számára a hideg ellen.

6. Repülni nem tudnak, de remek úszók

Ez a bámulatos kabát kiváló segítség rénszarvas barátainknak az úszásban. Nagyon erős úszók, legyen szó akár jeges folyóról vagy erősen hullámzó tengerről. Óránként akár 10 km-t is képesek leúszni, ami függ az időjárás viszontagságaitól is.

7. Óriási vándorlók

Nem minden rénszarvas vándorol, amely viszont igen, az túlszárnyal (gondolatilag, nem fizikálisan)  jó néhány szárazföldi vándorló emlőst. Néhány észak-amerikai rénszarvas évente akár 5000 kilométert vándorol, átlagosan napi 35-40 kilométert tesznek meg. A régi időkben nem lehetett egyszerű tartani velük a lépést a kutatóknak. A mai modern technikának köszönhető a fent említett adat átlagolt.

Fotó: Rabbies

8. Ők látják azt, amit mi nem

A University College London kutatói felfedezték, hogy a rénszarvas az egyetlen olyan emlős a földön, amely képes látni az ultraibolya fényt. Míg az ember körülbelül 400 nanométert, addig a rénszarvas több, mint 320 nanométer hullámhosszúságot, melyek magukba foglalják azt a spektrumot, amelyet csak fekete fényben látunk. Ez segít nekik jobban, tisztábban tájékozódni az Északi sarki fényben.

9. Elképesztő gyorsan lendülnek az életnek

A bébi rénszarvas születését követő 90 percen belül képes futni. Néhány óra elteltével pedig több kilométert is meg tud tenni.

10. Pettyek nélkül

A rénszarvas bébik más szarvasfajtáktól eltérően pöttyök nélkül születnek. Ettől függetlenül ugyanolyan édesek és imádnivalóak szürke, fehér vagy barna kis bundájukban és vékonyka lábaikkal.

11. Zsírban gazdag a tejük

A szárazföldi emlősök között a leggazdagabb, legerősebb teje a rénszarvas tehénnek van. Zsírtartalma 22%, fehérje tartalma 10%, összehasonlítva a tehén tejjel, amely csak 3-4 % zsírt tartalmaz, máris látható a lényeges különbség.

Fotó: pexels.com

12. Zuzmó imádók

Tény, hogy a rénszarvasok többsége zuzmón él. A tundra vidékének keménysége miatt sok más választásuk nem is igen akadna.

13. Hogy hívják őket?

A hím példányokat bikáknak, a nőstényeket teheneknek, míg a kicsiket borjaknak nevezik, ugyanúgy, mint a gazdaságok szarvasmarháit.

14. A Mikulás két szarvasa nevet változtatott

Dasher (TÁLTOS), a Dancer(TÁNCOS), a Prancer(POMPÁS), a Vixen(CSILLAG), a Comet(ÜSTÖKÖS), az Cupid(ÍJAS), a Dunder(ÁGAS) és a Blixem(VILLÁM) nevet kapták az 1823-ban megjelent Szent Miklóshoz kapcsolódó történetben, azonban a későbbiekben a nevek hollandról németre változtak két szarvas esetében. Dunder helyett Donner ( MENNYDÖRGÉS), Blixem helyett Blitzen ( Villám) lett.

Szerző: Botos Dalma

címlapfotó: pixabay.com

Alighanem először fotóztak le tüsszentő fehér szarvast
Egy 19 éves brit egyetemi hallgatónak valószínűleg összejött az, ami korábban soha senkinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik