Mozaik

Ezért imádják Európa legszebb karácsonyi vásárát

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, a European Best Destinations online portál olvasói értékelése alapján 2018-ban Tallinn nyerte el a legszebb karácsonyi vásár címet Európában a budapesti Advent Bazilikát megelőzve.

Az észt főváros győzelme azért is mérvadó, mert a versenyben több mint kétszázezren voksoltak, és ennyien nem tévedhetnek.

Thinkstock

Tallinn Észak-Európa legrégebbi fővárosai közé tartozik, ráadásul az óvárosa páratlanul jó állapotban van. A karácsonyi vásárt is itt rendezik, amely meglepően hosszan, közel két hónapig, november 16-tól január 7-ig tart nyitva, így azoknak is szerencséjük van megtekinteni, akik adott esetben az ünnepek után érkeznek az országba.

A Tallinn főterén található vásár különlegessége, hogy a legendák szerint 1441-ben itt állítottak először közösségi karácsonyfát a világon, és a a hagyományt azóta is minden évben megőrzik.

Thinkstock

A fát idén kizárólag szív alakú díszekkel dekorálták több okból is: a szív a szeretet szimbóluma, a karácsony pedig a legbensőségesebb ünnep mind közül. A város szívében felállított bódékat pont ezért úgy helyezték el a téren, hogy a magasból szív alakot formáljanak.

Thinkstock

Az Európa legjobbjának választott karácsonyi vásárt minden évben több mint félmillióan keresik fel a világ minden tájáról. A helyiekből árad a szeretet, és a hangulat örök élmény marad mindenki számára.

A körhinta és a Mikulás garantálja, hogy a gyerekek is jól szórakozzanak, miközben a felnőttek kiváló minőségű kézműves termékekből választhatnak ajándékokat a szeretteiknek. Természetesen megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat is, köztük például az észt különlegességnek számító fűszeres forralt bort, ami több ízben is kapható.

Thinkstock

Hétvégente közel háromezer észt és külföldi fellépő szórakoztatja az adventi vásár vendégeit, vasárnaponként pedig a résztvevők együtt gyújtják meg a soron következő gyertyát az adventi koszorún.

Thinkstock

Tallinn karácsonyi vására egyébként az utóbbi években egyre inkább felkapottá vált a nemzetközi sajtó által, és több lap is a legjobbnak választotta a kontinensen található több tízezer vásár közül. Sőt, a Lonely Planet 2018-ban ár-érték arányban is a legjobbnak ítélte meg Tallinnt az egész világon, hiszen tényleg meglepően olcsó egy hely. Persze minden viszonyítás kérdése.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik