Mozaik

Óránként 100 meteorral érkezik a leglátványosabb csillaghullás

Az év legjobb meteorzápora a Geminida raj, amelyet minden év decemberének közepe táján figyelhetünk meg, írja a National Geographic Magyarország.

Több szempontból is különösen jó a raj:

  • egyrészt azon kevesek közé tartozik, amely már kora estétől látható, szemben a legtöbb raj kora hajnali kedvező megfigyelhetőségével;
  • másrészt minden egyes évben különösen sok meteor hullik a maximum éjszakáján, a rajok többségénél évről évre fluktuáló aktivitásnak nincs jelentősége;
  • harmadrészt pedig nagyon sok igen fényes meteort figyelhetünk meg, így akár teliholdkor is valódi élményt nyújt a raj.

A lap cikkében hozzáteszi, nem utolsó szempont az sem, hogy e meteorok inkább a lassúak közé tartoznak, így fotón is szép nyomokat hagynak majd.

Thinkstock

Szerencsére idén nem lesz telihold, égi kísérőnk csupán 33 százalékos megvilágítású lesz a maximum 13-án és 14-én éjszakára eső idejében, és még 22 óra előtt le is nyugszik, így az éjszaka legnagyobb része holdmentes sötétségben telik majd.

A maximum éjszakáján akár óránként 100 meteor is hullhat, ezek egy része persze halványabb, de a fényes rajtagokból is akár több tucatnyit láthatunk egy-egy óra alatt, főleg az éjszaka közepén.

A kora esti megfigyeléseknél a hosszabb égi utat bejáró meteorok nyújthatnak feledhetetlen látványt, míg az éjszaka közepén a sokaságuk kápráztathat el.

65 napra sötétségbe borult egy alaszkai kisváros
Vasárnap volt az utolsó napkelte és napnyugta idén.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik