Mozaik
A view of a Meteor Shower and the Milky Way with a pine trees forest illuminated in the foreground. Night sky nature summer landscape. Perseid Meteor Shower observation.

Óránként 100 meteorral érkezik a leglátványosabb csillaghullás

Korábban a témában:

Az év legjobb meteorzápora a Geminida raj, amelyet minden év decemberének közepe táján figyelhetünk meg, írja a National Geographic Magyarország.

Több szempontból is különösen jó a raj:

  • egyrészt azon kevesek közé tartozik, amely már kora estétől látható, szemben a legtöbb raj kora hajnali kedvező megfigyelhetőségével;
  • másrészt minden egyes évben különösen sok meteor hullik a maximum éjszakáján, a rajok többségénél évről évre fluktuáló aktivitásnak nincs jelentősége;
  • harmadrészt pedig nagyon sok igen fényes meteort figyelhetünk meg, így akár teliholdkor is valódi élményt nyújt a raj.

A lap cikkében hozzáteszi, nem utolsó szempont az sem, hogy e meteorok inkább a lassúak közé tartoznak, így fotón is szép nyomokat hagynak majd.

A view of a Meteor Shower and the Milky Way. Green plum tree with plums high in the mountain in the foreground. Night sky nature summer landscape. Perseid Meteor Shower observation.
Thinkstock

Szerencsére idén nem lesz telihold, égi kísérőnk csupán 33 százalékos megvilágítású lesz a maximum 13-án és 14-én éjszakára eső idejében, és még 22 óra előtt le is nyugszik, így az éjszaka legnagyobb része holdmentes sötétségben telik majd.

A maximum éjszakáján akár óránként 100 meteor is hullhat, ezek egy része persze halványabb, de a fényes rajtagokból is akár több tucatnyit láthatunk egy-egy óra alatt, főleg az éjszaka közepén.

A kora esti megfigyeléseknél a hosszabb égi utat bejáró meteorok nyújthatnak feledhetetlen látványt, míg az éjszaka közepén a sokaságuk kápráztathat el.

65 napra sötétségbe borult egy alaszkai kisváros
Vasárnap volt az utolsó napkelte és napnyugta idén.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.