Mozaik

Hullócsillagok százai jelenhetnek meg az égen – Érkezik az év első meteorraja

Ez a "természetes tűzijáték" rövid ideig tart.

A Quadrantida-meteorraj megfigyelésére igen kedvező alkalom adódik 2019-ben, írja a Magyar Csillagászati Egyesület. A jelenség az idei esztendő egyik leglátványosabb csillaghullása lesz.

Az előrejelzések szerint a raj maximuma a január 4-ikére virradó éjjel, 02:20 körül következik be. Tekintve, hogy január 6-án lesz újhold, így ez alkalommal kiváló észlelési körülmények között, holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, amennyiben a januári időjárás is lehetővé teszi.

A radiáns, amely az Ökörhajcsár csillagkép északi részén van, Magyarország földrajzi szélességéről nézve cirkumpoláris, azaz egész éjszaka látható. Éjfélkor már egészen magasan helyezkedik el a kisugárzási pont, és az idő előrehaladtával egyre magasabbra kerül a hajnali égbolton, így helyzete egyre kedvezőbb a raj észlelése szempontjából. Mivel a meteorraj maximuma csak néhány óráig tart, ezért szerencse is kell a maximum elcsípéséhez. Óránként akár 120 hullócsillag is látható, bár megjegyzendő, hogy számuk 60 és 200 is lehet, azaz pozitív és negatív meglepetés is érheti a megfigyelőket.

Ezt a “természetes tűzijátékot” rövidsége és a többnyire kedvezőtlen téli időjárás miatt kevés ember  látja, ám érdemes egy próbát tennie azoknak, akik a január 4-i éjszakai hideg órákban látni szeretnék az égi jelenséget.

Kiemelt képünkön hosszú expozíciós idővel készített felvétel a Quadrantidák meteorraj az észak-spanyolországi Comillasban álló Szt. István-kápolna fölött 2018. január 4-ére virradó éjjel. – Fotó: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik