Mozaik

Életre szóló élményt nyújthat a ma éjjeli meteorraj

Az őszi meteorszezon október elején veszi kezdetét, 9-én a Drakonidák rajának maximuma köszönt ránk, írja a National Geographic Magyarország.

E meteorraj szülő égiteste a 21P/Giacobini-Zinner üstökös, amellyel az elmúlt hetek során a távcsöves megfigyelők a hajnali órákban találkozhattak.

Különös vándor vonul az égen
Az üstökös már távolodik a Földtől.

A lap szerint az üstökös által bolygónk közelébe szállított porszemcsék az október 8. és 9. éjszakájára várt maximum idején óránként kb. 10 meteor felvillanását okozhatják.

Bár ez a szám nem túl nagy, a rajra jellemző, hogy rendkívül lassúak a hullócsillagai. A fényesebb rajtagok esetében ez igen különös látvánnyal is jár, ugyanis az alapvetően zöldes színű Drakonidák csillámporszerűen aranyló nyomot hagynak hulláskor maguk után. Egy ilyen fényes meteor megpillantása valóban életre szóló élményt nyújt.

Időről időre a raj váratlanul, igen nagy számú hullócsillaggal lepheti meg az észlelőket, s bár a számítások alapján ez évre ilyet nem várnak a szakemberek, nem egyszer volt már előre nem jelzett kitörés is. A raj csak pár napig, október 6. és 10. közt aktív, szerencsére idén ez holdfénytől mentes éjjelekre esik.

Október 10-én a Déli Tauridák raja is eléri a maximum időpontját, ez ugyan szintén nem a nagy számban hulló meteorokról híres raj, azonban a különösen fényes tűzgömbök révén mégis érdemes róla megemlékezni. A maximum éjszakáján is csupán óránként 4-5 meteort ad a raj, de egészen november 20-ig számíthatunk, bármikor felvillanó, fényes tűzgömbökre.

Kiemelt kép: Aytug Can Sencar / Anadolu Agency / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik