Mozaik

Hatalmas lavina zúdult egy menedékházra a Magas-Tátrában

Nem ez volt az első eset.

Lavinaomlás történt pénteken reggel a Magas-Tátrában. Az óriási hótömeg a Tengerszem csúcs (Rysy) alatt álló, el a Tátra legmagasabban fekvő menedékházára, a Hunfalvy-völgyi menedékházra (Chata pod Rysmi) zúdult rá, írja a parameter.sk.

A jelenlegi adatok szerint a lavina szakadási pontja 2 méter, szélessége 300, hossza 400 méter lehetett. A lavinaveszély miatt pénteken reggel a gondnok, Viktor Baránek sem jutott fel az épülethez, ő és társai csupán a délutáni órákban tudtak felmenni a házhoz. A 2250 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő menedékház a téli idényben zárva tart, így az eset során senki sem volt veszélyben.

A magas-tatra.info arról tájékoztat, hogy az épület áll,  a gondnok a károk mértékét  egyelőre nem tudja megbecsülni. A jelenlegi épület helyén álló korábbi menedékházat a múltban több lavinacsapás is sújtotta, melyek során jelentős károkat szenvedett. Ezek közül az egyik legjelentősebb 2000-ben érte el a házat, amikor a hótömeg a tetőszerkezetet a völgybe sodorva súlyosan megrongálta azt.

Fotó: A menedékház (archív) – Wikimedia Commons/Szeka-túra

A Tátrában az utóbbi napok jelentős havazásai és az erős szél miatt jelenleg is 4-es, vagyis erős lavinaveszély van érvényben.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik