Mozaik

Szükségállapot és lavinaveszély: még nem mondta ki az utolsó szót a Tátra

29 faluban és egy városban hirdettek szükségállapot.

Szükségállapotot rendelt el kedden a tátrai régióban a szlovák útkezelő vállalat a napok óta tartó havazás és a helyi utakon keletkezett hóátfúvások miatt – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A havazás és az erős szél, illetve az ezek együtthatásaként keletkező hóátfúvások a tátrai régió három járásában – a poprádiban, a lőcseiben és a késmárkiban – okoznak jelentős problémákat. Az említett járásokban vannak útszakaszok, amelyeket teljesen le kellett zárni, de a járható utak jelentős részén is rosszak az útviszonyok. A havazás és az óránként száz kilométert is elérő erejű széllökések leginkább a Magas-Tátrában nehezítik a közlekedést. Poprád, Ótátrafüred, Tátracsorba és a Csorba-tó környékén a legrosszabb helyzet. Az útkezelő vállalat azt ajánlja: aki teheti, ne induljon útnak ebben az időben.

Fotó: Pixabay

Az elmúlt napokban leesett új hó és a helyenként mínusz húsz fokot is elérő hideg következményeként nőtt a lavinaveszély is, jelenleg már az ország minden magashegyi térségében emelt fokozatú (az ötös skálán hármas) lavinaveszély van érvényben.

A Tátrán kívül továbbra is komoly problémákat okoz a havazás az ország északnyugati részén, Zsolna megyében, ahol már a múlt héten több mint egy tucat településen hirdettek szükségállapotot. Ezeknek a településeknek a száma a folytatódó havazás miatt folyamatosan emelkedik, kedden már 29 faluban és egy városban volt érvényben szükségállapot, írta az MTI.

Mint megírtuk, a Tátra legmagasabban fekvő legendás Hunfaly-völgyi menedékháza (Chata pod Rysmi, 2250 m) ismét nehéz helyzetbe került, lavina pusztított abban.

A magas-tatra.info megszólaltatta a ház több mint 40 éve gondnokként tevékenykedő mindenesét, Viktor Baráneket, aki elmondta:

A  hatalmas lavina elérte a lejtős hátsó falat, és átrepült a ház felett. Lerombolta a korlátot, a kazánt és a közelmúltban újjáépített épület kéményeit. Az egyetlen szerencse az volt, hogy ez a menedékház télen zárva van a turisták előtt, és a lavina idején senki sem tartózkodott a menedékházban.

A lavina által okozott kár ténylege mértéke csak nyáron lesz megállapítható. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a Róth Márton-csúcsról lezúduló lavinában csak a hó egy része csúszott le a hegyoldalon, és azóta is erősen havazott arrafelé.

Attól tartok, hogy bekövetkezhet egy még masszívabb lavina

– mondta el félelmeit a gondnok.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik