Mozaik

Bámulatos fotó készült a hajnali vérhold útjáról

Abszolút egyedi kép és egy életreszóló élmény.

Az időjárás, csillagászat, tájkép és asztrofotózás iránt érdeklődő Schmall Rafael kaposvári asztrofotós már többször elkényeztette olvasónkat csodálatos felvételeivel. Természetesen a ma reggel virradóra bekövetkezett látványos holdfogyatkozást sem hagyta ki, a végeredmény pedig nem maradt el: újabb remek fotó készült az égi jelenségről.

Valószínűleg több százezren láthattátok a holdfogyatkozást korán reggel. Bizony hétfő reggel valami egészen különleges látványosság volt az átlagos munkanapokhoz képest, szerintem sok embernek jobbá tette a napját

– írta Facebook oldalán.

Mint fogalmazott: vasárnap délután az időjárási modelleket lázasan nézegetve már gyanús volt, hogy a felhőzet jóval odébb van, mint ahogy a modellek azt mutatták. Ami nagy veszély volt az a köd és a megemelkedő alacsony szintű felhőzet (hocnebel).

Hajnali 2-kor még semmi nem látszódott az év második leglátványosabb holdfogyatkozásából. A vakítóan fényes 99.99%os Telihold szinte átütött a ködfelhőzeten

– fogalmazott.

A célt, a fotózás helyét már nyáron eldöntötte. Egy rég látott helyszín, a Somogyvámosi Pusztatorony – mely egy lenyűgöző templomrom, ami uralja a tájat – volt a fotózás helyszíne.

Fotókon az évtized utolsó vérholdja
Csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja, aki január 21-én óhajnalra állította az ébresztőórát. 

Igazi elszánt jóbarátokat összeszedve fél 4-kor már a terepi -10°C-ban találtuk magunkat, miközben a Hold kezdett belépni a Föld árnyékába. Számos kép készült, de közben folyamatosan figyeltük a jelenséget.

Kezdetben elkezdett a holdkorong bal alsó oldala sötétedni, majd végül Földünk árnyéka egyre nagyobb darabot harapott ki belőle. A holdfény csökkenését érezni lehetett. Kezdetben csak kb. 20 csillag volt az égen, majd végül ahogy beköszöntött a teljesség, úgy ez a szám 2500-ra nőtt. Előbújt a keleten tündöklő Tejút a Vénusszal és a Jupiterrel. Azaz holdfényből hamar “asztrosötétben” találtuk magunkat, majd végül jött a szürkület és a hajnal

– emlékezett.

A cél egy olyan fotó megalkotása volt, ahol látszódik a csillagos égbolttal előállított “blink”, illetve a holdfogyatkozás menete. Az eredmény egészen különleges lett. Korábban készült már olyan felvétel, ahol a Hold egy sorozatban látszódik, de azok kék éggel voltak, míg itt a csillagos égbolt dominál.

Fotó: Schmall Rafael

Érdemes azt tudni, hogy SEMMIFÉLE MASZKOLÁS nincs a képen, csupán az előtér intenzitása és a fényesség blendézése adja ezt a furcsa de látványos, amúgy hárompercenként készült sorozatot. Mindent vagy semmit alapon készült egy abszolút egyedi fotó és egy életreszóló élmény – fűzte hozzáa felvételhez az asztrofotós.

Kiemelt kép: Schmall Rafael

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik