Mozaik

Óvjuk őket, vigyázzunk rájuk: ma van a sünik világnapja

Az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhetjük a sünök világnapját, ami náluk a mormoták ünnepe volt, és egy tavaszváró, időjárásjósló hagyományhoz kapcsolódott. Talán sokan emlékszünk még a világhírű mormotára az Idétlen időkig című nagy sikerű filmből is.

A leghíresebb mormota

Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai Punxsutawney városka mormotája, az időjósok időjósa minden évben február 2-án megjósolja egészen 1841 óta, hogy milyen hosszú lesz még a tél. Egy ősi hitre vezethető vissza a mormota-nap eredete. Úgy tartották, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljöttét a megjelenésükkel. A Punxsutawney Phil-nek nevezett mormotát így előhúzzák odújából a szmokingot viselő gazdái. Phil ekkor belesuttogja jóslatát gazdája fülébe, aki bejelenti azt az izgatottan várakozó tömegnek. Természetesen ez csak műsor, mókás ünnepség és nagyszerű hagyomány.

De térjünk vissza a sünikhez, hisz nálunk a mormota-hagyomány helyett fontosabb, hogy február másodikán a sünik világnapját ünnepeljük.

iStock

Bár a sünfélék családjába 23 ma élő sünfaj tartozik, a Kárpát-medencében egyetlen sünféle él, a keleti sün. Ez a kedves kis jószág nagyon aranyos, de legalább annyira hasznos is, hisz táplálékát elsősorban rovarok teszik ki, de megeszik a csigákat, földigilisztákat és az apróbb rágcsálókat is. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben élnek de olykor a kertünkben is találkozhatunk velük.

Figyeljünk oda rájuk, ha felfedezünk otthonunkban egy kis sün családot, mert könnyen a kutyánk áldozatává válhatnak ezek a cuki kis teremtmények. Igaz, a felnőtt sünt többnyire megvédi a kutyatámadástól a tüskés bundája, de a kicsinyei védelméért sajnos semmit nem tehet.

A sünök bundája ugyanakkor nem csak a ragadozók ellen biztosít nekik védelmet, hanem a testük fűtéséhez is hozzájárul, ami különösen a téli álom idején játszik fontos szerepet.

iStock

A süntüske üreges és ruganyos, a bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A tüske vége gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét. A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

Kempingezni ment Azuki, a világ legimádnivalóbb sünije
Élete egyik legjobb élményében részesült a japán süni.

A sünök téli álmot alszanak, de a téli melegek megtéveszthetik és előcsalogathatják a sünt álmából, ami igen veszélyes lehet, hiszen ilyenkor azokat a fontos tartalékokat használja fel, amelyek egy hosszabb utótél esetén talán éppen a túlélést jelentenék számára. Ha a hőmérséklet télen kellően alacsony, az állat életfunkciói erősen lecsökkennek. Belső hőmérséklete körülbelül 5 Celsius-fok.

Ha környezete túlságosan lehűl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fűti testét, hogy hőmérséklete szinte változatlan maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó keleti sünnek nincs különösebb gondja. Erre az időre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erőre lenne szükség – írja a Wikipédia.

iStock

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a kertben talált, védtelen jószágot befogadják a megmentői. Egy megfelelően előkészített sünházikó segíthet nekik átvészelni a telet is.

A sünbarátok Facebook oldala szerint, ha látunk egy sünit a kertben, ami kisebb, mint három teniszlabda, akkor az segítségre szorul. Ha nagyobb, és láthatóan nem sovány (azaz nem horpadt oldalú, hosszúkás), és nem látszik betegnek vagy sérültnek, akkor békén kell hagyni.

Ha a kertbe bejárnak a sünök, vagy ott fészkelnek, segíthetünk nekik azzal, hogy alacsony tálba száraz macskaeledelt helyezünk ki – írja a Sünbarát.

Háziasított süni

A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött, aminek a következtében sokféle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek. Az egyik leggyakrabban tartott háziasított sündisznó a fehér hasú törpesün, rajta kívül még két fajt tartanak házi sünként: az egyiptomi és az indiai hosszúfülű sünöket.

A hobbiállatként tartott sünöknél is észrevehető a passzívabb időszak, többet alszanak és kevesebbet is esznek a téli hónapokban. Viselkedésükön azonban észrevehető a vadon élő sünök bizalmatlansága. A folyamatos foglalkozás és barátságos közeledés hamar eredményt hoz, könnyen hozzászoknak az emberhez, ugyanakkor ugyanilyen könnyen vissza is vadulnak, ha nem törődnek velük.

Többet tud a sün, mint gondolnánk! Legyen sünbarát kertünk
Mit tegyünk, és mit ne, ha kedvezni szeretnénk tüskés barátunknak.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik