Mozaik

200 éves bányászlak kövezetén magasodik Úrvölgy legszebb vendégháza

Szeretettel várják a magyar turistákat az év minden hónapjában.

Besztercebánya és Donovaly között, az egyre magasodó hegyek ölelésében, egy völgyben bújik meg Špania Dolina – magyar nevén Úrvölgy. Az Alacsony-Tátra picinyike falujában egyre több a magyar turista, s aki egyszer bekukkant ide, az – legyen bármilyen évszak – bizonyára visszatérő vendég lesz.

Úrvölgybe a csend is hazajár megpihenni
Az alig 200 fős lélekszámú falu erdős völgyben helyezkedik el, ahol mintha az idő is megállt volna egy pillanatra.

A 2013-ban a legszebb szlovákiai falu versenyben második helyezést elért település évszázados építészeti látnivalókat is kínál, közte a Grant házat (Chalupa Grant), mely évek óta vendégházként funkcionál. Tulajdonosa Pavel Gender besztercebányai mérnök – Špania Dolina idegenforgalmának egyik motorja – aki mindig szívesen látja a magyar turistákat.

Úrvölgy központjában, a főteret övező meredek lankán áll a Chalupa Grant, mely minden évszakban tökéletes kikapcsolódást kínál a vendégeknek. Télen a havas táj, nyáron a zöldbe borult természet nyújt lélekmelegítő látványt. A hideg évszakban mindez a kandalló melegével fűtött nappali bőr kanapéiról, a meleg évszakban a ház kertjéből vagy teraszáról élvezhető

– mondta a tulajdonos.

Pavel Gendertől megtudtuk, hogy a tetőtér beépítésű 3 szobás, 10 férőhelyes, fürdőszobás, nappalis és teljesen felszerelt konyhával rendelkező vendégházban finn szauna is kényezteti az ott pihenőket. Akinek nem elegendő az utánozhatatlan csend, az a szobákban lévő műholdas csatlakozóval ellátott televíziók előtt múlathatja az időt. A legszerencsésebb, ha család, családok vagy baráti közösségek foglalnak szállást, de egyéb lehetőségek is megoldhatók.

Télen a Chalupa Grant kiváló szálláslehetőség a síelni érkezőknek. Húsz kilométeres körzetben hat pálya is üzemel, közülük a magyarok körében a legnépszerűbb Donovaly, mely húsz kilométernyi autózásra van innen. Az egész napos mozgás után a fáradt testet felfrissíthetik a ház szaunájában, a falu éttermében pedig finom szlovák ízeket kóstolhatnak vendégeink

– tájékoztatott Pavel Gender.

A többi évszak is kínál szabadidős programot a faluban. Tavasztól őszig szinte nem múlik el hét vége anélkül, hogy valamilyen kulturális- vagy sportprogram kapcsán ne népesülne be Úrvölgy főtere, ám a természetjárók is gyakori látogatók errefelé, hiszen a környék turistaútvonalai kirándulások egész sorát kínálják a bakancsos vándoroknak. Amint a Chalupa Grant tulajdonosa fogalmazott, ezért is négyévszakos pihenőhely az ő vendégháza is, ahová szeretettel várja a magyar turistákat.

Bízom benne, hogy a jövőben sok magyar vendéggel találkozhatunk

– mondta búcsúzóul a vendégváró mérnök.

Időpontokról, árakról – szlovák, angol és német nyelven – a pavel.gender@gmail.com címen kérhető információ, a telefonszám megadását követően pedig Gender úr telefonon veszi fel a kapcsolatot az érdeklődőkkel.

Szponzorált tartalom

A cikk a Chalupa Grant támogatásával készült.

Olvasói sztorik