Virágzó vidékünk

Úrvölgybe a csend is hazajár megpihenni

Az alig 200 fős lélekszámú falu erdős völgyben helyezkedik el, ahol mintha az idő is megállt volna egy pillanatra.

Špania Dolina (magyarul Úrvölgy) – melyet valamikor magyarok is laktak – az Alacsony-Tátra egyik ékszerdoboza. Két éve Szlovákia legszebb falvai közé választották a települést.

Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd

Budapesttől mintegy 200 kilométerre, Besztercebánya közelében, a Donovaly felé vezető út melletti, síparadicsomok és gyógyfürdők közelében elterülő falucskáról 1254-ben születtek az első feljegyzések, majd Európa egyik legnagyobb rézlelőhelyeként emlegették a bányák 1888-ban történt bezárásáig. Špania Dolinán messze földön híres csipkeverő iskola is működött – melynek hagyományait ma is őrzik a településen.

Úrvölgy mai érintetlenségét, egészséges klímáját, a természet által ajándékozott túraútvonalait, a hegyi emberek kedvességét és egyszerűségét a természetvédelmi területnek nyilvánított faluban az egész év során tapasztalhatják a turisták, akiknek száma évről-évre nő. Háborítatlan a csend, itt a szellem és a lélek is megnyugvást talál.

Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd

A jellegzetes földszintes és emeletes bányászházak zömmel a 19. évszázadban kőalapra épültek. Ezáltal köszön vissza a történelem. A valamikori bányász kocsma, a most is működő vegyesbolt és a Klopacka (Kopogtató) Vendégfogadó a 16. század első felében épült. Utóbbi fatornyában kapott helyet az úgynevezett „kopogtató”, ez a kereplőszerű hangjelző szerkezet, amely kopogó hangjával a bányászokat szólította munkába. A domboldalon magasodó templomhoz 160 lépcsőfokból álló fedett lépcsősoron lehet eljutni.

Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd

A bányász múltat a falu főterén lévő mini emlékmű őrzi. Annak ajtaja a nap minden órájában egyszer kinyílik, és megszólal a bányász múltra emlékező zenedoboz, mely látványnak is megindító.

Úrvölgyben egész évben, heti rendszerességgel zajlanak kulturális, sport és más szabadidős programok. Hagyományőrző fesztiválok, népzenei találkozók, gasztronómiai rendezvények egész sora várja az érdeklődőket. Télen a sísport a legnagyobb vonzerő: Špania Dolina húsz kilométeres körzetében hat síparadicsom is működik.

A picinyke ékszerdobozt manapság nemcsak Magyarországról, hanem más, távolabbi országokból is egyre több turista keresi fel. Nem véletlen ez, mert ha az ember beleszippant Špania Dolina levegőjébe, valóban megtapasztalja e mesebeli táj és falu varázsát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik