Virágzó vidékünk

Nyakukba vették az országot, hogy bejárják az éledő magyar falvakat

Zsuzsa és Kata „Éledő falvak” elnevezésű vállalkozásának célja, hogy feltérképezzék, információkat gyűjtsenek olyan magyarországi településekről, amelyeket a kihalófélben lévő falvak közé soroltak. Zala megyében 17 településen jártak, bekukkantak már 2 Veszprém megyei faluba is, „végeztek” Borsod-Abaúj-Zemplén megyével is, hogy az ünnepekben megpihenve folytassák majd útjukat hazánk más régióiban.

Fotó: ebredofalvak.hu
Fotó: ebredofalvak.hu

Hiszünk benne, hogy hosszú, kitartó munkával újra élet lehet ezeken a településeken. Globális szinten az látszik, hogy nagyon hamarosan átrendeződik a világ, a hétköznapi szokásaink, egyfajta irányváltásként boldog ember lesz, aki saját maga megtermelheti az élelmét és a fölösleget eladhatja, vagy elcserélheti – vallja Zsuzsa és Kata.

Fotó: ebredofalvak.hu
Fotó: ebredofalvak.hu

Magánemberként, saját tőkéből indultak útnak, hogy a megszerzett tapasztalatok birtokában létrehozzanak egy információs honlapot, ahol településenként megtalálhatók az elérhető ingatlanok, az ottani gyakorlatok, miértek és lehetőségek. A honlap és a tárhely idegenek felajánlásából született, önkéntes munkával, térítés nélkül. Ez csak erősíti, hogy jó fába vágták képzeletbeli fejszéjüket.

Fotó: ebredofalvak.hu
Fotó: ebredofalvak.hu

A 12. borsodi falut, a 26 fő lélekszámú Teresztenyét bemutató írásukban így fogalmaznak:

Alig képes az ember befogadni ennyi szépet, csordultig van az élmény, fáj az üresség. Mandulaligeteken, bújós völgyeken át vezet a faluba az út, ott bent olyan kacskaringós kis utcák, hegyre fel, aztán vissza. Az embernek kedve volna gyermek módjára szaladgálni.

Csoda-e, ha a kalandorokban megfogalmazódik Teresztenyéről az éledő település képe? Hiszik, hogy ide is jó szervezés kell, egy személy, aki a falut életre kelti, a kerteket, a jószágot, életet visz bele, nem csak pénzt. Mert az elfogy és ott állnak majd lerogyva megint, amikor nem kel ki a mag, üresek a földek, mert bevételre számítottak, nem munkára és megélhetésre.

Fotó: ebredofalvak.hu
Fotó: ebredofalvak.hu

Zsuzsa és Kata! Hosszú és kitartó kalandozást kívánunk, hogy szintén hosszú és kitartó munkával újra élet költözzön a kihalófélben lévő magyar falvak mindegyikébe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik