Mozaik

Ma meghozhatja a tavaszt Zsuzsanna és a pacsirták éneke

A hagyomány szerint e napon vége a hónak és zöldellni kezd a fű.

Február 19-e Zsuzsanna napja, ezért egy rövid történelmi kitekintő és néhány néphagyomány felelevenítése előtt köszöntjük a Zsuzsannákat: boldogságot, egészséget, sok mosolyt kívánunk nekik névnapjukon.

A név eredetéről annyit tudunk, hogy a héber Sosanna név liliomot jelent, ennek görög és latin változata a Susanna, ebből alakult ki a magyar Zsuzsanna keresztnév. Korabeli feljegyzések szerint Zsuzsanna ótestamentumi szép, erényes és vagyonos asszony  volt, aki naponta délidőben férje gyümölcsöskertjében sétált.  Egyszer Zsuzsanna fürdéshez készülődött, ez később a képzőművészet egyik kedvelt témája lett.

A kertjében fürdő  Zsuzsannát  a katolikusok a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelték, ezért ábrázolták sokszor almával.Zsuzsanna nevéhez  hagyományőrző játék fűződik

A Zsuzsánna-játék az ótestamentumi történetet adja elő népi felfogásban, melynek felelevenítése német eredetű. Gyökerei a középkor világába nyúlnak vissza, amikor a diákok farsang idején idézték fel a vagyonos asszony életét, akit hamis vád alapján házasságtöréssel gyanúsítottak. A bányászok körében volt a legnépszerűbb ez a játék, de a nagyböjt időszakában a gyerekek házról házra járva adták elő a történetet. Az előadásban szerepelt Zsuzsanna, a férje, két öregember, valamint a bíró, a hajdú, egy egész község is.

Zsuzsanna, az időjós

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták! Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha  csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Egyes gazdák szerint csak ettől a naptól lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ne fagyjon le a rügy. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.

Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát

– tartja a mondás, és ennyi minden egy személytől nem csekélység.

Kedves Zsuzsannák! Köszöntésül végezetül egy régi versike jókívánságként:

Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot, Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot, Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!

Írta: Tánczos Erzsébet, Netfolk – Kiemelt kép:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik