Mozaik

Labirintust varázsolt az óceán partján a homokba

Meditációs célokra is alkalmas a tengerparti homokba épített labirintusok körbesétálása.

Denny Dyke mindig is lelkizős személynek tekintette magát., de néhány évvel ezelőttig nem voltak művészi ambíciói.

Dél-Kaliforniából költözött Oregonba, ahol a strandon sétálgatva is folyamatosan meditált. Felfigyelt arra, hogy séta közben érdekes vonalakat rajzol a homokba , néha egészen bonyolult mintázatot keletkeztek a lába nyomán.

Elsősorban magamnak rajzolgattam, tervezgettem, de később csatlakozott néhány érdeklődő, aki kíváncsian szemlélte az alkotásaimat

– mondta el Dyke az MNN-nek.

Érdekes élmény érezni, hogy a habok alakítják, végül elmossák az alkotásokat. Egyre bonyolultabb labirintusokat kezdtem el tervezni, amelyeket az ár előbb-utóbb el fog mosni.

Úgy gondoltam, ha az embereknek tetszeni fog, amit csinálok, akkor folytatom. A visszajelzések egészen elképesztőek voltak.Dyke korábban nem próbálta ki magát a művészetekben, se gyakorlattal, se tapasztalattal nem rendelkezett, de élete része volt a mindennapos meditáció, a lelki gyakorlatok, a spiritualitás és a metafizika világa vonzotta.

Azelőtt legfeljebb a hálószoba falát festettem ki, ebben merült ki a művészi tevékenységem. De egyre több embert kezdett érdekelni, hogy mit is taposok én bele ott a homokba, és egyre többen jöttek, hogy megnézzék a műveim Bandon strandjainál, Oregonban

– meséli a 72 éves Dyke.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Dyke mindegyik alkotását Dreamfield (álommező) labirintusnak nevezi. Körök és spirálok sorozata mind, amelyek egy-egy úthoz kapcsolódnak. 2015-ben, mikor először kezdte megrajzolni őket, Dyke mintegy 70 labirintust készített, és minden egyes alkalommal úgy 70 ember szemlélte a munkálkodását.

2018-ban a nézőközönség már több mint 300 fős volt. Eddig pedig összesen több mint 40 000 ember sétált a végig homok labirintusain.

Fogalmam sincs, hogy és mikor kezdődött pontosan, de valami nagyszabású kerekedett ki belőle

– örvendezik a művész.

Dyke jellemzően májustól szeptemberig dolgozik, egy mű megalkotása nagyjából két órát vesz igénybe, amit Dyke ma már a csapatával készít el, köztük Christine Moehring homokművésszel. Ami megakadályozhatja őket a munkájukban, az az eső.

Fentről körbekémlelek, hogy hol is alkossak aznap. Minden egyes nap különböző. Széles a paletta, minden nap más ás más tárul fel előttem

– mondja.

Fotó: MMN – Susan Dimock

“Sosem tudom előre, mit fogok aznap megalkotni, hogy fog pontosan kinézni, mielőtt odaérek a helyszínre. Gereblyét használok, van egy jó kis csapat, aki segít nekem a megvalósításban, így élvezhetem az igazi alkotói szabadságot, mindig épp azt teszem, ami megihlet.”

Minden labirintus egyedi, körülbelül 400-800  méteres utat tesz ki a bejárása. Tavaly a legnagyobb és leghosszabb a két hektár (20 ezer négyzetméter) területű labirintus volt.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Nagyon dagályfüggők a labirintusok, mert az árapályvonal alatt készítem őket.” – mondja Dyke. “Ezért a nyár a legjobb időszak az alkotásra. A hosszabb nappalok hosszabb dagálymentességet jelentenek.”

Áldott vagyok, hogy azt tehetem, amit most csinálok.

Dyke viccelődik, hogy az elején még szorgalmazta volna a séta közbeni meditálást, de egyre többen jöttek.

Egyszer mindenki eljuthat a gyönyörű strandok egyikére, és ha végigmegy a rajzolt labirintuson, élvezheti a többi ember közösségét, de mégis magába mélyedve járhatja be az utat.

Fotó: MMN – Susan Dimock 

Néha az emberek rákérdeznek előre, mire számítsanak, ha eljönnek ide.

“Élvezzék a sétát, és majd később megbeszéljük az élményt”

– mondja nekik ilyenkor Dyke.

Amikor itt sétálsz, felejtsd el a TV-t, a családot. Élvezd a szeretetet, ami átjár, az óceán morajlását, a természet szépségét, a befelé fordulásra szánt időt.

Dyke szerint az emberek hihetetlenül tiszteletteljesek, ha eljönnek ide, csak egy esetre emlékszik, amikor egy nő leült a strandon, mobilozott, majd a labirintuson is úgy sétált végig. Soha többé nem látta őt.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Az óceánpartokon végzett alkotómunkája mellet Dyke iskolai csoportokkal is foglalkozik. Nagyobb osztályok jönnek ide, hogy bejárják a labirintust. A kisebb csoportok tagjai pedig sokszor segítenek átgereblyézni és tisztán tartani az útvonalakat.

A labirintus látogatása ingyenes. Dyke nem fogadhat el adományokat, mert a munkái nyilvános strandon készülnek. Ehelyett szponzorok, jól működő támogatói rendszer segíti a projekt finanszírozását és ezáltal a folytatást.

Emellett speciális labirintusokat is készít esküvők, összejövetelek és egyéb különleges alkalmakkor, amelyek hoznak valamennyit a konyhára.

Dyke azt állítja, nem szomorú vagy bosszús amiatt, mert az alkotásai csak ideiglenesek.

Eleinte vigyázni akart, hogy a víz ne mossa el a műveit, de amióta elkezdett monumentálisabbakat alkotni, már a vizet, a dagályt is bevonja a folyamatba.

Mostanában már nagyon ritkán maradok ott, amíg egy labirintus teljesen eltűnik. Körülbelül másfél óráig tart, mire teljesen eltűnik egy mű az árapály megérkeztével – mondja Dyke.

Mindig lesz másik labirintus, hisz mindig van friss homok.

Kiemelt kép: Susan Dimock Photography

22 éve homokvárban él Brazília királya
Egy földre terített hálózsákon alszik, fürdeni pedig a közeli tűzoltóállomásra jár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik