Mozaik

Labirintust varázsolt az óceán partján a homokba

Meditációs célokra is alkalmas a tengerparti homokba épített labirintusok körbesétálása.
Korábban a témában:

Denny Dyke mindig is lelkizős személynek tekintette magát., de néhány évvel ezelőttig nem voltak művészi ambíciói.

Dél-Kaliforniából költözött Oregonba, ahol a strandon sétálgatva is folyamatosan meditált. Felfigyelt arra, hogy séta közben érdekes vonalakat rajzol a homokba , néha egészen bonyolult mintázatot keletkeztek a lába nyomán.

Elsősorban magamnak rajzolgattam, tervezgettem, de később csatlakozott néhány érdeklődő, aki kíváncsian szemlélte az alkotásaimat

– mondta el Dyke az MNN-nek.

Érdekes élmény érezni, hogy a habok alakítják, végül elmossák az alkotásokat. Egyre bonyolultabb labirintusokat kezdtem el tervezni, amelyeket az ár előbb-utóbb el fog mosni.

Úgy gondoltam, ha az embereknek tetszeni fog, amit csinálok, akkor folytatom. A visszajelzések egészen elképesztőek voltak.Dyke korábban nem próbálta ki magát a művészetekben, se gyakorlattal, se tapasztalattal nem rendelkezett, de élete része volt a mindennapos meditáció, a lelki gyakorlatok, a spiritualitás és a metafizika világa vonzotta.

Azelőtt legfeljebb a hálószoba falát festettem ki, ebben merült ki a művészi tevékenységem. De egyre több embert kezdett érdekelni, hogy mit is taposok én bele ott a homokba, és egyre többen jöttek, hogy megnézzék a műveim Bandon strandjainál, Oregonban

– meséli a 72 éves Dyke.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Dyke mindegyik alkotását Dreamfield (álommező) labirintusnak nevezi. Körök és spirálok sorozata mind, amelyek egy-egy úthoz kapcsolódnak. 2015-ben, mikor először kezdte megrajzolni őket, Dyke mintegy 70 labirintust készített, és minden egyes alkalommal úgy 70 ember szemlélte a munkálkodását.

2018-ban a nézőközönség már több mint 300 fős volt. Eddig pedig összesen több mint 40 000 ember sétált a végig homok labirintusain.

Fogalmam sincs, hogy és mikor kezdődött pontosan, de valami nagyszabású kerekedett ki belőle

– örvendezik a művész.

Dyke jellemzően májustól szeptemberig dolgozik, egy mű megalkotása nagyjából két órát vesz igénybe, amit Dyke ma már a csapatával készít el, köztük Christine Moehring homokművésszel. Ami megakadályozhatja őket a munkájukban, az az eső.

Fentről körbekémlelek, hogy hol is alkossak aznap. Minden egyes nap különböző. Széles a paletta, minden nap más ás más tárul fel előttem

– mondja.

Fotó: MMN – Susan Dimock

“Sosem tudom előre, mit fogok aznap megalkotni, hogy fog pontosan kinézni, mielőtt odaérek a helyszínre. Gereblyét használok, van egy jó kis csapat, aki segít nekem a megvalósításban, így élvezhetem az igazi alkotói szabadságot, mindig épp azt teszem, ami megihlet.”

Minden labirintus egyedi, körülbelül 400-800  méteres utat tesz ki a bejárása. Tavaly a legnagyobb és leghosszabb a két hektár (20 ezer négyzetméter) területű labirintus volt.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Nagyon dagályfüggők a labirintusok, mert az árapályvonal alatt készítem őket.” – mondja Dyke. “Ezért a nyár a legjobb időszak az alkotásra. A hosszabb nappalok hosszabb dagálymentességet jelentenek.”

Áldott vagyok, hogy azt tehetem, amit most csinálok.

Dyke viccelődik, hogy az elején még szorgalmazta volna a séta közbeni meditálást, de egyre többen jöttek.

Egyszer mindenki eljuthat a gyönyörű strandok egyikére, és ha végigmegy a rajzolt labirintuson, élvezheti a többi ember közösségét, de mégis magába mélyedve járhatja be az utat.

Fotó: MMN – Susan Dimock  

Néha az emberek rákérdeznek előre, mire számítsanak, ha eljönnek ide.

“Élvezzék a sétát, és majd később megbeszéljük az élményt”

– mondja nekik ilyenkor Dyke.

Amikor itt sétálsz, felejtsd el a TV-t, a családot. Élvezd a szeretetet, ami átjár, az óceán morajlását, a természet szépségét, a befelé fordulásra szánt időt.

Dyke szerint az emberek hihetetlenül tiszteletteljesek, ha eljönnek ide, csak egy esetre emlékszik, amikor egy nő leült a strandon, mobilozott, majd a labirintuson is úgy sétált végig. Soha többé nem látta őt.

Fotó: MMN – Susan Dimock

Az óceánpartokon végzett alkotómunkája mellet Dyke iskolai csoportokkal is foglalkozik. Nagyobb osztályok jönnek ide, hogy bejárják a labirintust. A kisebb csoportok tagjai pedig sokszor segítenek átgereblyézni és tisztán tartani az útvonalakat.

A labirintus látogatása ingyenes. Dyke nem fogadhat el adományokat, mert a munkái nyilvános strandon készülnek. Ehelyett szponzorok, jól működő támogatói rendszer segíti a projekt finanszírozását és ezáltal a folytatást.

Emellett speciális labirintusokat is készít esküvők, összejövetelek és egyéb különleges alkalmakkor, amelyek hoznak valamennyit a konyhára.

Dyke azt állítja, nem szomorú vagy bosszús amiatt, mert az alkotásai csak ideiglenesek.

3 Fotó megtekintése

Labirintust varázsolt az óceán partján a homokba

Fotó: Susan Dimock
Még több +
Fotó: Susan Dimock
Még több +
Fotó: Susan Dimock
Még több +

Eleinte vigyázni akart, hogy a víz ne mossa el a műveit, de amióta elkezdett monumentálisabbakat alkotni, már a vizet, a dagályt is bevonja a folyamatba.

Mostanában már nagyon ritkán maradok ott, amíg egy labirintus teljesen eltűnik. Körülbelül másfél óráig tart, mire teljesen eltűnik egy mű az árapály megérkeztével – mondja Dyke.

Mindig lesz másik labirintus, hisz mindig van friss homok.

Kiemelt kép: Susan Dimock Photography

With a crown on his head, Marcio Mizael Matolias sits on a throne in front of his sand castle, despite the 40-degree heat that punishes bathers on a sunny summer afternoon on the beach of Barra da Tijuca in Rio de Janeiro, Brazil, on January 18, 2018. 
For the last 22 years, Matolias has lived inside his sand castle surrounded by books, golf clubs and fishing poles. Neighbors and friends call him "The King".  / AFP PHOTO / MAURO PIMENTEL
22 éve homokvárban él Brazília királya
Egy földre terített hálózsákon alszik, fürdeni pedig a közeli tűzoltóállomásra jár.

Kommentek

Budapest, 2013. április 26.
Bálint György (Bálint gazda) az Indonézia különleges virágait bemutató Orchidea és Bromélia Kiállításon a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban 2013. április 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.