A Somogy megyei Hetes vágóhídján a húsvéti ünnepekig nincs megállás, 35 tonnányi bárányhúst szállítanak hazai és külföldi piacra, írta a Sonline.
A napokban elindult az első, másfél tonnás szállítmány külföldre, Szlovéniába, Svájcba, Szlovákiába és Csehországba szállítanak nagyobb mennyiségben bárányhúst. Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. tulajdonosa a portálnak elmondta, hogy éves forgalmuk egyötödét húsvét előtt bonyolítják le.
A felvásárlási árak emelkedtek, a kisebb súlyú bárány kilóját 1100 forintért, a nagyobb súlyúét 800-900 forintért veszik. Érezzük a fizetőképes kereslet javulását, egyre népszerűbben a konyhakész termékek, de az olcsóbb pörkölthúsokat is keresik
– tette hozzá.
Jelenleg 900 ezer anyajuh van Magyarországon, húsz évvel ezelőtt háromszor ennyi volt. Horn Péter, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöke közölte:
Birkahús fogyasztásban Magyarország még mindig az utolsók között van Európában. A tenyésztők éppen ezért külföldi piaci lehetőséget keresni, ugyanis a hazai piac felvevőképessége kicsi.
Statisztikák szerint fogyasztásban ugyan minimális emelkedés tapasztalható, de még mindig csak 30-35 deka bárányhúst fogyasztanak a magyarok évente.
Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor