Mozaik

Váratlan nehézségekbe ütköztek a bodrogkeresztúri templom harangjának felújítása közben

Helyi összefogásból és magánadományokból újul meg a bodrogkeresztúri református templom harangja, de a munkálatok megkezdését nehezíti egy denevérkolónia – adta hírül a beol.hu.

Bodrogkeresztúr református templomának tornyában két harang szomszédságában vadgalambok és denevérek fészkelnek. A harangok leszereléséhez a szakembereknek körültekintően kell eljárni, először a szárnyas lakótársak ürülékétől kell megtisztítani a helyszínt, ezután kezdhetnek csak a hibás szerkezetek megjavításához.

Mivel a denevérek védett állatok, nagyon óvatosan kell megtervezni és kivitelezni az egész folyamatot.

A tenyérnyi bőregerek gyakran vészelik át padlásokon, vagy épületek repedéseiben a téli hónapokat. Hazánkban élő példányaik természetvédelmi oltalom alatt állnak. A Magyarországon megtalálható 26 denevérfajból 6 fokozottan védett, kolóniáik száma az utóbbi néhány évtizedben rendkívül megfogyatkozott, ezét is kell körültekintően eljárni velük.

Illusztráció – Fotó: MTI/Sóki Tamás

A bodrogkeresztúri harangok félmillió forintos felújítási költségét a falu református közössége a jótékonysági farsangi bál bevételéből fedezi, ami kiegészült Tóth-Kolár Krisztina, helyi presbiter százezer forintos adományával.

Az adományozó lelkiismereti kötelességének érezte az összeg felajánlását, és a református lelkésszel együtt reméli, rövidesen újra megszólalnak majd a református templom harangjai.

Felépítik a tóban az elsüllyesztett falu templomát
A látványterv elkészült, a munkálatokat tavasszal szeretnék elkezdeni.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik