Mozaik

Felépítik a tóban az elsüllyesztett falu templomát

A látványterv elkészült, a munkálatokat tavasszal szeretnék elkezdeni.
Korábban a témában:

Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal kivitelezőt keres a székelyföldi Bözödújfalu vízzel elárasztott és 2014-ben összeomlott katolikus templomának újjáépítéséhez – írta a kronika.ro.

Bözödújfalu, 2007. augusztus 3.
Az elárasztott falu katolikus temploma sem sokáig dacol az idõvel. A falu helyét ma víztározó foglalja el. A kitelepítés 1985-ben kezdõdött és 1994-re a falu két templomával együtt víz alá került. Csak 12 ház és 40 lakó menekült meg az elöntéstõl.
MTI Zrt. / Bizományosi: Makleit László
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Néhány hét múlva újra látható lesz az elsüllyesztett székelyföldi falu
A falurombolás szimbóluma, a templomtorony 2014-ben omlott le.

Az Összefogás temploma a bözödújfalusi tóban épülne meg, s a polgármesteri hivatal elképzelése szerint a cölöpökre tervezett alapozási munkálatokat már tavasszal elkezdenék. Ehhez várják szakcégek jelentkezését.

Látványterv – Forrás: Erdőszentgyörgy önkormányzata

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta:

azt szeretnénk, ha olyan vállalat kapná meg a megbízást, aki magáénak érzi Bözödújfalu ügyét, erkölcsi meggyőződésből, szívvel-lélekkel állna a munka mellé.

Az egykori katolikus templom helyére olyan létesítményt terveztek, amely az egykori település valamennyi felekezetét képviselné. A tervek szerint 32 cölöpre építik fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvények helyszíne lehet. Az építményt hídon tennék megközelíthetővé a partról.

Kiemelt kép: Facebook/Bözödújfalért Egyesület

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.