Mozaik

Ma érkezik az év utolsó szuperholdja

Az év harmadik és egyben utolsó szuperholdját csodálhatjuk meg március 20-án szerdán éjszaka.

Az égi jelenség egybeesik a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi. A két esemény utoljára 1981 márciusában esett egy és ugyanazon napra.

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  • Legyen telihold.
  • A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.
Fotó: iStock

A National Geographic Magyarország cikke szerint égi kísérőnk 21-én éjjel 02:43-kor mutatja teli fázisát, így már 20-án este is felkelő teliholdat fotózhatunk  Viszont a fényviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a Nap csak a holdkelte után háromnegyed órával nyugszik le, így a nagy világosságban még nehéz lesz a horizonton felbukkanó Holdat észrevenni.

Ha nagyon tiszta lesz az ég, se pára, se felhő nem zavar a látóhatáron, akkor persze ebben az esetben is látható és fotózható, ám érdemesebb várni a megfelelőbb alkalomra. 21-én alkonyatkor már ideális fényviszonyok várják a holdkelte fotósait, jó fél órával napnyugta után fog égi kísérőnk felbukkanni a keleti horizonton.

Keleti határunknál 18:18, Budapesten 18:31, nyugaton 18:41 lesz a holdkelte időpontja.

A márciusi teliholdat férgek holdjának is nevezték egyes indián törzsek, mert ahogy az idő egyre melegszik és a talaj is kezd melegedni, a földből kezdenek előbújni a férgek, előcsalogatva a vörösbegyet.

Egyszerre sikerült lefotózni Salgótarjánból a Vénuszt, a Holdat és a Jupitert
Ritka égi jelenséget örökített meg Komka Péter, az MTI fotósa január utolsó napjára virradóan Salgótarján határában.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik