Mozaik

Ma hivatalosan is megkezdődik a tavasz

Hosszabbak lesznek a nappalok, itt a megújulás időszaka.

Ma van a márciusi nap-éj egyenlőség, amikor a Föld mindkét féltekéjén megegyezik a nappal és az éjszaka hossza: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart – írja a Wikipédia. A nap-éj egyenlőség olyan csillagászati esemény, amely egy évben kétszer – márciusban és szeptemberben – fordul elő.

A márciusi “esemény” alapján csillagászati értelemben percre pontosan tudható, hogy mikor kezdődik a tavasz, bár ez nem garantálja attól a perctől az időjárás gyökeres változását. Ami tény:

2019-ben ez az időpont március 20-a, közép-európai idő szerint – így hazánkban is – 22 óra 58 perc, a csillagászati tavasz kezdete.

A tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepét minden kultúrában megtaláljuk

Régi időkben rituális tisztálkodás, böjt, a megfiatalodás jelképei kísérték. Az elvetendő magokat ekkor áldották meg. Ez a természeti anya – a később férjhez menő, még csak menyasszony – szűz aspektusának ünnepe, Brighid (St. Brigitta – keresztény) napja.

A megújulás jelképe is a mai nap

Érdemes a régmúltat lezárni, és lendülettel, bizalommal nekiindulni a nyíló virágok és a szerelem hónapjainak.

Abban is biztosak lehetünk, hogy a mai, csillagászati értelemben vett tavaszkezdés biztosan nem változtatja a következő nap, azaz március 21-e mondandóját, amikor Benedek zsákban hozza majd a meleget.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik