Mozaik

Mától hosszabbak a nappalok, itt a megújulás időszaka, itt a tavasz

Nap-éj egyenlőségnek nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart - írja a Wikipedia.
A Földön a márciusi nap-éj egyenlőség napja általában március 21. (illetve március 20., ritkábban március 19., a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt).

A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz. 2011-ben ugyanis még március 21-ére esett a csillagászati tavasz kezdete, de mivel 2012 szökőév volt, ezért ebben az évben 20-án reggel következett be. Ezt követően, mivel 365 napos évek jönnek, a nap-éj egyenlőség időpontja ismét egyre későbbre tolódik.

Az északi félgömbön tavaszi nap-éj egyenlőségnek, a délin őszi nap-éj egyenlőségnek nevezik

Fotó: pixabay.com

A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.

Az időnként előforduló eltérés a naptári és csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

A tavasz a megújulás, az új élet szimbóluma

A napéjegyenlőség idején a Nap az égi egyenlítőn megy körbe. Ilyenkor a Nap horizont feletti íve, megegyezik a horizont alattival, tehát ebben az időben egyenlő hosszúak lesznek a nappalok és az éjszakák.

Fotó: sites-google.com

A tavaszi napéjegyenlőség ünnepét minden kultúrában megtalálhatjuk

Rituális tisztálkodás, böjt, a megfiatalodás jelképei kísérték. Az elvetendő magokat ekkor áldották meg. Ez a természeti anya – a később férjhez menő, még csak menyasszony – szűz aspektusának ünnepe, Brighid (St. Brigitta – keresztény) napja.

A megújulás jelképe is a mai nap. Érdemes a régmúltat lezárni, és lendülettel, bizalommal nekiindulni a nyíló virágok és a szerelem hónapjainak.

Címlapfotó/ pixabay.com

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik