Mozaik

Megnyílt a világ első ilyen, egyedülálló víz alatti étterme

Megnyílt a világ első ilyen, egyedülálló víz alatti étterme

Étkezés közben a tenger élővilágában gyönyörködhetnek a vendégek.

Megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a világ első ilyen típusú és egyben legnagyobb vízi étterme, írta a Bored Panda.

Az Under 100 férőhellyel rendelkezik és tengerbiológiai kutatóközpontként is működik. A Snøhetta által tervezett építmény szerda óta látogatható, de máris felkerült a bakancslistás helyek közé.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

Az étterem a kiváló minőségű, helyben előállított termékeken alapuló, fine dining modern gasztronómiai élményre épít. A dán származású Nicolai Ellitsgaard az étterem főszakácsa, aki egy nemzetközileg elismert szakácsokból álló, korábban Michelin-csillagos éttermekben dolgozó, 16 fős személyzettel viszi a konyhát.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

A vastag betonfalak lehetővé teszik, hogy az építmény ellenálljon a nyomásnak és a tengeri viszonyoknak. Olyan, akár egy elsüllyedt periszkóp, az étterem masszív panorámaablakából pedig kilátás nyílik a tengerfenékre.

A természetes határainkat próbálgatjuk ezzel a fejlesztéssel

– mondta Kjetil Trædal tervezőépítész, egyben a Snøhetta alapítója.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

Norvégul az under többjelentésű szó, egyszerre értik alatta a csodát és a valami alatti létezést. Így a névválasztás mondhatni tökéletes, hisz remekül ragadja meg a létesítmény lényegét.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

A szerkezet a későbbiekben teljesen integrálódik majd a tengeri környezetébe, mivel a durva betonburkolat mesterséges zátonyként fog működni, és a tengeri tapadócsigák és kagylók, valamint a hínárok élettere is lesz.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

Az Under ugyanakkor nem csak egy étterem. Az épületben tengeri kutatóközpont is található. A több tudományterülettel foglalkozó kutatócsoportok így tanulmányozhatják majd a tengeri biológiát és a halak viselkedését is a kamerákon és a többi, az étterem homlokzatára és egyéb külső helyekre telepített mérőeszközökön keresztül.

Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

A kutatók dokumentálhatják a környező területeken élő fajok népességét, viselkedését és sokszínűségét is.

Ilyen romantikus étterem ritka egy óceánban
Egyediségével lett világhírű.

Kiemelt kép: Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik