Megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a világ első ilyen típusú és egyben legnagyobb vízi étterme, írta a Bored Panda.
Az Under 100 férőhellyel rendelkezik és tengerbiológiai kutatóközpontként is működik. A Snøhetta által tervezett építmény szerda óta látogatható, de máris felkerült a bakancslistás helyek közé.
Az étterem a kiváló minőségű, helyben előállított termékeken alapuló, fine dining modern gasztronómiai élményre épít. A dán származású Nicolai Ellitsgaard az étterem főszakácsa, aki egy nemzetközileg elismert szakácsokból álló, korábban Michelin-csillagos éttermekben dolgozó, 16 fős személyzettel viszi a konyhát.
A vastag betonfalak lehetővé teszik, hogy az építmény ellenálljon a nyomásnak és a tengeri viszonyoknak. Olyan, akár egy elsüllyedt periszkóp, az étterem masszív panorámaablakából pedig kilátás nyílik a tengerfenékre.
A természetes határainkat próbálgatjuk ezzel a fejlesztéssel
– mondta Kjetil Trædal tervezőépítész, egyben a Snøhetta alapítója.
Norvégul az under többjelentésű szó, egyszerre értik alatta a csodát és a valami alatti létezést. Így a névválasztás mondhatni tökéletes, hisz remekül ragadja meg a létesítmény lényegét.
Az Under ugyanakkor nem csak egy étterem. Az épületben tengeri kutatóközpont is található. A több tudományterülettel foglalkozó kutatócsoportok így tanulmányozhatják majd a tengeri biológiát és a halak viselkedését is a kamerákon és a többi, az étterem homlokzatára és egyéb külső helyekre telepített mérőeszközökön keresztül.
Kiemelt kép: Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / AFP / Europress