Mozaik

Mesterséges esővel öntözik a teaültetvényeket Sri Lankán

Először tesztelték a mesterséges eső projektjét a Maussakele-víztározóban.

Az időjárás befolyásolását jelenleg több millió négyzetkilométeren alkalmazzák csak Kínában. A csapadékképződést Kínában a felhőmegvastagítás elnevezésű módszerrel befolyásolják, amelynek során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezen anyagok hatására a felhőkből kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek a gravitáció hatására a földre hullanak.

A jelenleg működő rendszer finomításra szorul és további területekre való kiterjesztése szükséges ahhoz, hogy a természeti katasztrófákat és a globális felmelegedés hatásait kezelni lehessen – vélik a szakemberek.

Srí Lanka először tesztelte mesterséges eső projektjét a Maussakele-víztározóban.

A mussai a vízgyűjtő területein mesterséges csapadék kiváltására irányuló kísérleti projektet a CEB végezte. A célra a Srí Lanka-i Légierő repülőgépét (Y12) vetették be, ami hozzávetőleges 2 500 méter magasságban vegyi anyagot permetezett a felhőkbe.

A kísérlet 45 percnyi csapadékot eredményezett

A mesterséges esőt az elhúzódó szárazság időszakára tervezte egy thaiföldi mérnökökből álló csapat. A projektet a Villamosenergia-, Energia- és Üzleti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte azzal a céllal, hogy megszüntesse a a száraz időszakokban felmerülő energiakimaradást, melyet a környéken lévő vízerőművek szolgáltatnak.

Az elmúlt hetekben az ország számos területén előfordultak néhány órás áramkimaradások, mivel a rendkívüli szárazság miatt az erőművek tározóiban leapadt a vízszint.

Az elkövetkező két hétben az ország hegyvidéki részén újra megpróbálnak mesterséges esőt létrehozni az erőművek közelében, ahol a híres ceyloni teát is termesztik.

Forrás: msn

Címlapfotó: pixabay.com

Egy mátrai forrás gyönyörű üzenete
Körülötte kialakított pihenőhely és esőház, tűzrakóhely várja a látogatókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik