Mozaik

Kihaltnak hitt virágot fedezett fel egy drón

Kutatók röptettek az égbe drónokat, hogy megvizsgálják a hawaii Kauai szigetén lévő Kalalau völgy rendkívüli biológiai sokféleséggel rendelkező elszigetelt területét. A felvételeket szemlélve rögtön felismertek egy virágfajt, amiről korábban azt gondolták, hogy kihalt, írja a CNN.

A National Tropical Botanical Garden (NTBG) közleménye szerint a hibiszkuszfélékhez tartozó Hibiscadelphus woodii példányait egy nagyon meredeks sziklán fedezték fel. A völgy ezen része elérhetetlen az emberek számára az adottságai miatt.

Az NTBG közel két és fél éve a dróntechnológia segítségével vizsgálja a sziget egyedülálló növényvilágát.

A csodás virágot 1991-ben fedezték fel a völgyben, majd legutóbb tíz évvel ezelőtt, 2009-ben látták. A szakértők szerint a drónok nélkül még most is kihaltnak hinnék.

A növénynek élénk sárga virágai vannak, ami az évek előrehaladtával vöröses lilává változik. A Hibiscadelphus woodii fennmaradását az invazív növények, az állatok és a hegyomlások veszélyeztetik. Utóbbi okozta a korábban ismert kolónia kipusztulását is az 1990-es évek végén.

Ben Nyberg kutató arról beszélt, ez az első alkalom, hogy egy drónnak köszönhetően fedeztek fel egy virágfajt, de biztos benne, hogy nem az utolsó.

Felfedeztek 16 tövet Magyarország legritkább növényéből
Áttörést sikerült elérni a volgamenti hérics megmentésében.

Kiemelt kép: Ken Wood/National Tropical Botanical Garden

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik