Mozaik

Veszélyeztetett túzokcsibék szívverését mérik Dévaványán

A madárkák születésük után személyi igazolványt kapnak.

Dévaványán a Túzokvédelmi állomáson a hazai túzokállomány megmentéséért küzdenek a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai, írta a Békés megyei hírportál.

Elfoglalták helyüket az arénában a túzokkakasok
Csak a legjobb fizikai állapotban lévőknek, a legrátermettebbeknek van esélyük.

Magyarország legveszélyeztetettebb madarai között tartják számon a hatalmas testű túzokot. Dévaványán 1978-ban létesítették a Túzokvédelmi állomást, ahol mesterségesen kikeltik és felnevelik az elárvult csibéket.

Az ország minden pontjáról ide kerülnek be azok a tojások, melyet a túzoktojó végleg elhagy. A túzok nagyon érzékeny a zavarásra a költési időszakban. A legnagyobb problémát még mindig az emberi tevékenység okozza, a mezőgazdasági munkák során találjuk a legtöbb fészket.

– mondta Czifrák Gábor állomásvezető a hírportálnak.

Mindössze 1500 példányt tartanak nyilván a hatalmas testű madárból – Fotó: Flickr

A nemzeti park dévaványai állomásán minden egyes tojásában élő embrió percenkénti szívverését 28 napig folyamatosan mérik, az eredményeket 12 éve pontosan feljegyezik.

A begyűjtött és keltetett túzoktojások minden adatát egy törzslapra írják, ami a csibék személyi igazolványa lesz.

Körültekintően kell gondozni a frissen kikelt túzokcsibéket, naponta hatszor esznek, 24 órás felügyeletet igényelnek. Három hónapig nevelik a csibéket, előbb zárt helyen, majd körülkerített lucernásban tartják őket, végül visszaengedik a madarakat a pusztára. A természetes nevelés érdekében előfordul, hogy a túzoktojásokat még kikelés előtt a park munkatársai visszahelyezik a fészekbe, hogy azokat a tojó keltse ki.

Legnagyobb testű madarunkból összesen mindössze 1500 példányt tartanak nyilván jelenleg az Alföldön.

Kiemelt kép: Flickr

Hagyott elpusztulni öt gólyafiókát a nemzeti park
Azt mondták, ez a természet rendje. Mire engedélyt adtak, már késő volt.
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.